Saját kriptovaluta bevezetését vizsgálja az amerikai jegybank

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) idén nyáron egy kutatási anyagot fog kiadni a központi bank által kibocsátott saját digitális pénz bevezetési lehetőségeinek témájában.

Bár a Fed egyelőre nem közölt semmilyen részletet az ügyben, a jegybank elnöke Jerome Powell a fizetési technológiák fejlődésére hivatkozva kijelentette, hogy a Fed gondosan figyelemmel kíséri a folyamatokat és alkalmazkodik az innovációkhoz.

“Gazdaságunk hatékony működéséhez elengedhetetlen, hogy az emberek ne csak a dollárban, hanem a fizetési hálózatokban, bankokban és egyéb fizetési szolgáltatókban is bízzanak, mindazon szervezetekben, amelyek részt vesznek a napi pénzmozgások lebonyolításában. Célunk, hogy biztonságos és hatékony fizetési rendszert biztosítsunk az amerikai háztartásoknak és vállalatoknak, miközben felkaroljuk az innovációkat is.” – mondta el Powell egy videóüzenetben.

A Fed tisztviselői hangsúlyozták, hogy jobb útnak látják egy saját, a jegybank által kibocsátott digitális fizetőeszköz vezetését, mint hogy versenybe szálljanak a globálisan használt versenytársaikkal.

“A technológia fejlődése a jegybankok számára is új lehetőségeket nyit meg, különféle technológiák kerülhetnek felhasználásra, egy jegybanki digitális valutát pedig úgy lehetne kialakítani, hogy az a széles lakosság körében használható legyen” – mondta Powell.

“Elkötelezettek vagyunk azzal kapcsolatban, hogy sokféle véleményt meghallgassunk ezzel a fontos üggyel kapcsolatosan, mielőtt bármilyen döntést meghoznánk egy amerikai CBDC  (Central Bank Digital Currency, azaz jegybanki digitális valuta) előkészítéséről, figyelembe véve a digitális pénz nyújtotta lehetőségeket és az ezzel járó kockázatokat is.

“A kutatási anyag publikálása ennek a körültekintést és átgondoltságot igénylő folyamatnak a kezdete lesz.” – közölte Powell.

A teljes cikk a CNBC oldalán, angol nyelven olvasható.

Friss hírek

11 havi mélyponton az euróövezeti BMI

A vártnál minimálisan nagyobb mértékben lassult az euróövezet gazdasági teljesítménynövekedése januárban, tizenegy hónapja a legkisebb emelkedést mutatta a londoni IHS Markit gazdaságkutató intézet beszerzési menedzser indexének hétfőn ismertetett előzetes értéke.

Read More »

Kiürítik a kijevi amerikai nagykövetséget

A brit külügyminisztérium vasárnap ismertetett értesülései szerint Moszkva Oroszországgal baráti viszonyt ápoló ukrán politikusokat akar hatalomra juttatni Kijevben. Az amerikai belügyminisztérium felszólította a Kijevben lévő amerikai nagykövetségen dolgozók családtagjait, hogy hagyják el az országot, mivel az orosz támadás bármikor megkezdődhet.

Read More »

Leave a Reply