A tanév végéig az iskolákat is bezárják Szingapúrban

Pénteken jelentették be, hogy Szingapúrban vasárnaptól kezdve újra megtiltják az éttermi étkezést, legfeljebb két ember találkozhat majd egyszerre és négy hétre újra távmunkában dolgoznak majd mindazok, akiknél ez megoldható. Vasárnap újabb, korábbi fertőzöttekhez nem köthető eseteket találtak, így szerdától az iskolákat is bezárják.

Szingapúr a világ egyik legkevésbé fertőzött országa, a koronavírus-járvány első hulláma óta nem volt érzékelhető növekedés az esetszámokban, a napi új fertőzöttek száma utoljára tavaly szeptemberben járt napi 50 felett és eddig összesen 31-en haltak meg a betegségben az 5,89 millió lakossal rendelkező országban.

Az aktív esetek száma azonban március közepétől emelkedésnek indult és két hónap alatt a 100 körüli értékről 450 közelébe emelkedett. ami újra szigorú korlátozások bevezetésére késztette a vezetést. A vasárnap reggel jelentett 38 új esetből ráadásul 18-at nem tudtak korábbi fertőzöttekhez kötni.

Napi új regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma Szingapúrban. Forrás: Worldometers

Az ország oktatási minisztere, Chan Chun Sing elmondta, hogy “néhány vírusmutáció fertőzőképesebb a korábbiaknál és fiatalabb gyermeket is megtámad”, ezért a pénteken bejelentett általános szigorító intézkedéseket az iskolák bezárásával is kiegészítik. Ennek megfelelően Szingapúrban szerdától a legtöbb oktatási intézményben szünetelni fog a tanítás, és távoktatás lép érvénybe a tanév végéig, május 28-ig.

Szingapúrban eddig 61.585 koronavírusos esetet regisztráltak, de a gócpontok túlnyomó része külföldi vendégmunkások szálláshelyeihez kötődött, a helyi eseteket a kormányzat azóta is szigorú kontaktkutatással követi és amint az esetszámok emelkedni kezdenek, minimalizálja a társadalmi érintkezéseket.

Ennek köszönhetően Szingapúrban a világon az egyik legalacsonyabb koronavírussal kapcsolatos halálozások száma, 1 millió lakosra vetítve 5, azaz öt az elhunytak száma, míg az Egyesült Államokban jelenleg 1803 ez az arány, Magyarországon pedig továbbra is lista utolsó helyén áll egy millió lakosonként 3027 halálesettel.

Az oltási program Szingapúrban is megkezdődött, de sok más országhoz hasonlóan a készletek lassú érkezése hátráltatja a haladást. Jelenleg a lakosság mintegy ötöde van már beoltva a Pfizer-BioNTech vagy a Moderna vakcinák mindkét dózisával, a 45 év alattiak oltását május második felében kezdik meg.

Forrás: CNBC / Worldometers

Friss hírek