Júniusban érkezik a második uniós jogállamisági jelentés

Az Európai Bizottság várhatóan júniusban teszi közzé második jogállamisági jelentését, jelenleg ennek előzetes értékelésén dolgozik – jelentette ki hétfőn Didier Reynders igazságügyekért felelős uniós biztos, a soros portugál EU-elnökség által szervezett, a jogállamisággal kapcsolatos konferencián.

Hozzátette: a második jelentés célja, hogy megvizsgálja milyen haladást értek el az uniós tagországok a fennálló problémák terén a legutóbbi – tavaly szeptemberi – beszámolóhoz képest. A második jelentés magában foglalja a koronavírus-járvány kezelésére adott tagállami válaszokat is. Hangsúlyozta: a tavaly létrehozott uniós jogállamisági mechanizmus célja, hogy nyomon kövesse a jogállamiság tagállami helyzetét, és megelőzze az ilyen természetű problémák kialakulását, illetve hogy nyílt párbeszéd keretében lehessen megoldásokat találni a helyzet javítására.

Az uniós költségvetés kapcsán a jogállamisághoz kötődő feltételrendszerről azt nyilatkozta, hogy a bizottság jelenleg útmutató létrehozásán dolgozik, azonban hangsúlyozta, hogy a feltételrendszer már ez év január elsejétől hatályba lépett.

 “A bizottság tehát szoros figyelemmel kíséri a jogállamisági helyzet alakulását a tagállamokban és minden eszközét latba fogja vetni, hogy javítsa azt.” – tette hozzá.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A jogállamiság előmozdítása – mint fogalmazott – nem lehet felülről építkező folyamat, annak “befogadó megközelítésen” kell alapulnia. Ennek érdekében a bizottság számos független civil szervezettel egyeztetett az értékelés során, mivel véleménye szerint ezeknek a szervezeteknek a szerepe “felbecsülhetetlen” abban, hogy rávilágítsanak az esetleges kihívásokra.

Reynders arra is kitért, hogy a jogállamiság kérdése előtérbe került a koronavírus-járvány kapcsán. A hétfői konferencián arról is tárgyalnak, hogy sikerült-e az uniós tagállamokban megtalálni a helyes egyensúlyt, a népegészségügyi intézkedések és az alapvető értékek védelme között.

Forrás: MTI

Friss hírek

Kína felhagy a zéró-Covid politikával

Kína szerdán bejelentette, hogy zéró-Covid politikájának két alappillére, a gyakori koronavírus-tesztek és a digitális egészségügyi kódok többé nem lesznek szükségesek a mindennapi élethez vagy az országon belüli utazáshoz. Ez jelentős enyhítés a korábbi szigorú korlátozásokhoz képest, amelyek ellen az elmúlt hetekben országszerte több mint egy tucat városban tiltakoztak.

Read More »