815 millió eurós veszteséggel zárta az évet a Ryanair

A Ryanair március végével zárta pénzügyi évét, mely során a forgalma 81%-kal esett vissza és 815 millió eurós nettó veszteséget termelt. Ez azonban még mindig jobb az elemzői várakozásoknál és az utóbbi hetekben a foglalások is megindultak.

A koronavírus miatti utazási és egyéb korlátozások által az egyik leginkább érintett szektor a légi közlekedés, a légitársaságok és repülőterek forgalma a korábbi szintek töredékére zuhant vissza és ez alól a Ryanair sem volt kivétel. Az ultra-fapados légitársaságtól az elemzők 933 millió eurós veszteséget vártak a 2020 áprilisától 2021 márciusáig terjedő üzleti évre, ehhez képest a 815 millió eurós tényleges adat egészen jónak számít – főleg, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a nagyobb hagyományos légitársaságok egy negyedév alatt is ennél nagyobb veszteséget produkálnak a jelenlegi, nehezített körülmények között, a Lufthansa például 1,05 milliárdos mínusszal zárta 2021 első három hónapját.

A Ryanair vezérigazgatója, Michael O’Leary ugyanakkor bizakodó, elmondása szerint április első hetében mintegy félmillió foglalást rögzítettek, hat héttel később, múlt héten viszont már közel másfél millióra ugrott a foglalások száma, így a nyári időszakra erős visszapattanás várható.

A foglalások erősödése ellenére azonban ebben a pénzügyi évben még nem számít nyereségre O’Leary, 2022 márciusára inkább a nullszaldó megközelítése várható. Az éves utasforgalom tekintetében az elhúzódó korlátozások miatt most már a korábban jelzett 80 – 120 millió közötti becslési sáv alsó feléének elérése lehet reális, bár ez még mindig jelentősen meghaladná az előző üzleti évben regisztrált 27,5 milliós utasszámot.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC

Friss hírek