Nem csak a Tesla miatt fogy a levegő a kriptodevizák körül

2020-ban közel 350 millió dollárnyi kriptodeviza vándorolt olyan bűnözői csoportokhoz, amelyek zsarolásos hackertámadásokat követtek el, múlt hét végén pedig az USA keleti partának üzemanyagellátása bénult meg egy ransomware támadás miatt. A kormányoknak kezd elege lenni a kriptovaluták anonimitásából.

A Tesla vezére, Elon Musk három hónapja, február elején jelentette be, hogy nagy adag bitcoint vásárolt és ezentúl a kriptovalutát is elfogadják fizetőeszközként az autóvásárlásoknál, de ajánlatát máris visszavonta, arra hivatkozva, hogy a bitcoinbányászat túlságosan nagy fosszilis energiafelhasználással jár – ami egyébként igaz is, korábbi cikkünkben foglalkoztunk már a Bitcoin környezeti hatásaival.

Elon Musk bejelentésére a kriptodevizák persze nagyot estek, de ez csak pillanatnyi hatást jelent, sokszor láttuk már ilyen ugrásokat mindkét irányban, a kripto piacon ez nem meglepő. Ami viszont hosszabb távon is nyomást helyezhet a kriptovaluták értékeltségére és terjedése, az az erősödő kormányzati fellépés, melynek legújabb hullámát a múlt hét pénteken elkövetett, Colonial Pipeline elleni hackertámadás okozhatja.

A Colonial Pipeline elleni támadás az okozott probléma mértékének megfelelően az amerikai hatóságok figyelmét is felkeltette és rávilágított arra, hogy a kriptovalutákban kifizetett váltságdíjak egyre nagyobb gondot okoznak a gazdaságban, és már nem csak pénzügyi szempontból:  a támadás következtében az USA keleti partjának üzemanyagellátása hétvégén teljesen leállt és még mindig akadozik.⁣

Ha ehhez hozzátesszük, hogy a 2019-es adatokhoz képest tavaly már négyszer annyi, közel 350 millió dollárnyi kriptovaluta tranzakciót kötöttek hackertámadásokhoz, a nagy amerikai befektetési bankok pedig elkezdtek nyitni a kriptopiac felé, egyértelműnek látszik, hogy a helyzet a jelenleginél szigorúbb szabályozást kíván.

Bár nagy változások nem várhatók egyik napról a másikra, az előkészületek már megindultak. 2020 végén, még a Trump-kormányzat indított el egy olyan javaslatcsomagot, melyben a bankokat, kriptoplatformokat és minden olyan szereplőt, amely Bitcoinnal üzletel, arra köteleznék, hogy tegyenek nagyobb erőfeszítéseket annak kiderítésére, hogy valójában kihez tartoznak a virtuális pénztárcák, és bizonyos esetekben arra is kíváncsiak lennének a hatóságok, hogy kitől érkeznek összegek – azaz a kriptovaluták jelenlegi anonimitása ellen tennének lépéseket.

A javaslatcsomagot Steven Mnuchin korábbi pénzügyminiszter még Trump hivatali idejében szerette volna elfogadtatni, de végül erre nem került sor, így a feladat a Biden-kormányzatra marad. A szándék azonban nem változott, elég Janet Yellen jelenlegi pénzügyminiszter februári véleményét felidézni.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Bloomberg / Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

Az autóipar élénkülése húzza a japán exportot

A pénzügyminisztérium előzetes kimutatása szerint Japán exportja 1980 áprilisa óta a legnagyobb mértékben, 49,6 százalékkal emelkedett éves bázison májusban. Az export nagy emelkedése részben az alacsony bázisértéknek, részben a világkereskedelmi forgalom növekedésének tulajdonítható.

Read More »

Vakcinatöbblet Romániában, alig jelentkeznek az oltásra

A 19,3 milliós lakosságú Romániában eddig 4 millió 580 ezer ember kapott legalább egy adag oltást, de a beoltottak száma már csak napi 15 ezerrel emelkedik, azaz a lakosság több mint 75%-a eddig nem kérte az oltást vagy jelenleg még nem oltható. 4 millió 245 ezernek pedig teljes a beoltottsága, azaz a lakosság több mint 75%-a eddig nem kérte az oltást.

Read More »