Ausztrália a saját állampolgárait sem engedi haza Indiából

Az Európai Bizottság azt javasolta az uniós tagállamoknak, hogy tegyenek összehangolt intézkedéseket az Indiából Európába történő, nem feltétlenül szükséges utazások ideiglenes korlátozására a koronavírus indiai változata terjedésének visszaszorítása érdekében – közölte az uniós bizottság szerdán.

A brüsszeli testület közleményében fontosnak nevezte, hogy az uniós tagországok szigorú intézkedésekkel a lehető legnagyobb mértékben korlátozzák az Indából Európába történő utazásokat. Azt ajánlotta, hogy a dél-ázsiai országból érkezők esetében a tagországok tesztelési és szigorúan ellenőrzött karanténkötelezettséget írjanak elő.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Hozzátették, a korlátozások nem érinthetik azokat, akik kényszerű okokból, vagy munkavégzés miatt utaznak Európa és India között. Az uniós állampolgároknak és az Európában tartózkodási engedéllyel rendelkezőknek, valamint családtagjaiknak továbbra is lehetővé kell tenni, hogy szigorú tesztelési és karanténkötelezettség mellett hazautazhassanak – tették hozzá.

Ausztrália a saját állampolgárait sem engedi haza

Ausztrália kormánya a javasolt uniós álláspontnál jóval keményebb feltételrendszert vezetett be még múlt héten hétfőn. Azok az ausztrál állampolgárok ugyanis, akik Indiában tartózkodnak, jelenleg nem térhetnek vissza Ausztráliába. Aki ezt mégis megpróbálja, az közel 60 ezer ausztrál dolláros pénzbírságot és akár öt évig terjedő börtönbüntetést kockáztat.

A visszatérésnek van hivatalos útja, az ausztrál kormány repatriáló járatokat is indított korábban Indiába, de ezek most szünetelnek, május 15-ig repülési tilalom van érvényben. Így az a több, mint 9000 ausztrál állampolgár, aki Indiában rekedt, de jelezte, hogy szeretne hazatérni, ezt csak május második felétől teheti meg, és ekkor is csak heti egy repatriáló járatot indít Ausztrália, ami további három kereskedelmi járat egészít ki új-Dél-Wales, Queensland és Victoria államokba.

Forrás: NYT / Guardian / MTI

Friss hírek

Különmegbízottat nevezett ki a Nyugat-Balkánra Boris Johnson

Boris Johnson brit miniszterelnök kinevezett egy nyugat-balkáni ügyekért felelős különmegbízottat annak jeléül, hogy az Egyesült Királyság elkötelezett a régió stabilitása és prosperitása iránt. A nyugat-balkáni politikai helyzetet a NATO külügyminisztereinek rigai találkozóján, valamint a G7 külügyminiszterek liverpooli találkozóján is megvitatják majd.

Read More »

Piaci körkép: megvédte kulcstámaszát a DAX

Magasabban forognak az európai részvénypiacok, a német DE30 például teljesen vissza tudott kapaszkodni a Powell tegnapi megjegyzése utáni ijedtségből, miszerint az infláció jellemzésére a továbbiakban már nem használják az "átmeneti" szót és gyorsíthatnak a kötvényvásárlások kivezetésén.

Read More »

Leave a Reply