Los Angelesben nem jelentettek covid miatti halálesetet vasárnap

Vasárnap nem jelentettek egyetlen, a koronavírussal összefüggő halálesetet sem Los Angeles megyében, ami a pandémia által korábban erősen sújtott térség esetében jelentős előrelépés a járvány visszaszorítása felé – értékelte hétfőn az amerikai sajtó.

A Kalifornia államban található Los Angeles megye 10 millió lakosával az Egyesült Államok legsűrűbben lakott közigazgatási területe. A Covid-19 járvány kezdete óta 1,2 millió fertőzéses esetet, és 23 915 Covid-19-hez köthető halálesetet regisztráltak a megyében, ahol leginkább decemberben és januárban tombolt a járvány. Volt időszak, amikor olyan magas szintre emelkedett a kórházak terheltsége, hogy arra utasították a mentőszolgálat szakembereit: néhány, alacsony túlélési eséllyel rendelkező beteget ne szállítsanak be az intézményekbe.

Vasárnap a megye 313 új megbetegedésről számolt be és szombatig 390 lakost ápoltak kórházban a koronavírussal összefüggésben. Ez körülbelül 16 százalékos visszaesést jelent az előző két héthez képest. A hivatalos adatok szerint a megye lakosainak 46,8 százaléka kapott már legalább egy adag oltást, 31,5 százalékuknak pedig a védettséghez szükséges összes vakcinát beadták. Szakértők szerint az ott lakók vakcinákkal szembeni bizalmának köszönhető, hogy a megyében nem alakult ki újabb fertőzési hullám, mint ahogy az néhány más államban tapasztalható volt.

  • Ez is érdekes lehet:

A közegészségügyi tisztviselők szombati beszámolója szerint – az új fertőzöttek tekintetében – Los Angeles megyében az elmúlt héten mérték az eddigi legalacsonyabb számokat. A tesztelt lakosok körében a fertőzöttek száma mindössze 0,7, szombaton pedig csak 0,6 százalék volt. Szakemberek szerint Los Angeles megye a mostani adatok tekintetében hamarosan az úgynevezett sárga szintbe léphet, amely Kalifornia állam újranyitási rendszerének enyhébb szintje. Ez azt jelenti, hogy például azoknak a vállalkozásoknak is engedélyezhetik az újranyitást, amelyek beltérben szolgálják ki az ügyfeleiket. Ennek feltétele, hogy a megye 100 000 emberre vetítve kevesebb mint 2 új fertőzöttet regisztráljon naponta. Az elmúlt héten ez a mutató 1,9 volt.

A New York Times című napilap hétfői cikkében arról ír, hogy bár az Egyesült Államok felnőtt lakosságának több mint felét beoltották legalább egy adag vakcinával, a napi oltási arány csökken, és a szakemberek szerint az úgynevezett nyájimmunitás egyelőre nem érhető el. Úgy fogalmaznak, hogy a vírus valószínűleg „kezelhető fenyegetéssé” válik, amely az Egyesült Államokban még évekig jelen lehet, de sokkal kisebb esetszámban, mint most.

A lapnak nyilatkozó szakemberek szerint a jövő szempontjából meghatározó, hogy az ország és a világ mekkora részét oltják be, és hogyan változik a koronavírus. „Nem valószínű, hogy a vírus elmúlik, de mindent elkövetünk, hogy lehetőleg egy enyhe fertőzéssé váljon” – mondta Rustom Antia, az atlantai Emory Egyetem biológusa.

Ashish Jha, a Rhode Island államban található Brown Egyetem Egészségügyi Iskolájának dékánja a CNN amerikai hírtelevízióban hétfőn arról beszélt: „nem lenne szerencsés”, ha az Egyesült Államokban nem alakulna ki a nyájimmunitás, ugyanakkor az emberek visszatérhetnek a pandémia előtti életükhöz, ha tovább csökken az esetek száma. „Az izraeli tapasztalatok is azt mutatják, hogy amikor a lakosság mintegy 50-55 százalékát beoltották az új esetek száma zuhanni kezdett” – fogalmazott a szakember.
https://www.instagram.com/p/COal67JgiG1/

Forrás: MTI/Instagram/Kitekintő

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »