Derűlátó az Oxford Economics a 2021-es brit GDP-t illetően

Londoni makrogazdasági elemzők szerint a legfrissebb aktivitási adatok arra vallanak, hogy a brit hazai össztermék (GDP) értéke a példátlan, csaknem 10 százalékos tavalyi zuhanás után az idén 7 százaléknál gyorsabb ütemben nőhet.

Az egyik tekintélyes londoni pénzügyi-gazdasági elemzőműhely, az Oxford Economics csütörtökön ismertetett új előrejelzésében kiemeli azt a véleményét, hogy a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozások e hónapban végrehajtott újabb enyhítése az eddigi legnagyobb felhajtóerőt adhatja a brit GDP-növekedésnek.

A brit kormány nyitási menetrendje alapján a minap kinyithattak a nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok és azok a vendéglátóhelyek, amelyek szabadtéri kiszolgálást tudnak biztosítani.

Az Oxford Economics kiemeli azt is, hogy az Egyesült Királyságban eszközölt napi fonttranzakciók legnagyobb klíringszolgáltatójának (Clearing House Automated Payment System, CHAPS) friss kimutatása szerint áprilisban 10 százalékkal magasabb volt a hitel- és bankkártyákkal végrehajtott fizetések értéke, mint márciusban.

Az üzletekbe betérő fogyasztók száma is markánsan nőtt, a vendéglátóhelyek által jelentett asztalfoglalások pedig a koronavírus-járvány előtti szint 60 százalékára emelkedtek az április 12-i nyitás utáni héten a megelőző hét zéró szintjéről – áll az Oxford Economics csütörtöki helyzetértékelésében.

Az elemzés szerint mindez alátámasztja a ház azon előrejelzését, hogy az idei második negyedévben – a brit gazdaság további nyitásával párhuzamosan – az aktivitás nagyon erőteljes élénkülése várható, és a negyedéves GDP-növekedés elérheti az 5-5,5 százalékot.

Az Oxford Economics elemzői mindezt egybevetve közölték: túlzottan borúlátónak tartják a széleskörű elemzői konszenzust, amelynek átlaga az idei év egészére 5,3 százalékos növekedést valószínűsít a brit gazdaságban. A cég szekértőinek saját prognózisa szerint a brit hazai össztermék 2021-ben 7,2 százalékkal növekszik. A brit gazdaság teljesítménye a legutóbbi adatok szerint már februárban növekedésnek indult, de továbbra is jelentősen elmarad a koronavírus-járvány előtti szintektől.

A brit statisztikai hivatal (ONS) legfrissebb becslése szerint a hazai össztermék értéke februárban 0,4 százalékkal emelkedett havi összevetésben a januári 2,2 százalékos visszaesés után. A brit GDP-érték ugyanakkor februárban is még 7,8 százalékkal alacsonyabb volt, mint tavaly februárban, a koronavírus-járvány megfékezése végett 2020 márciusától érvénybe léptetett első korlátozási intézkedéscsomag előtti utolsó teljes hónapban, és 3,1 százalékkal elmarad a tavaly októberben – az akkori időszakos fellendülés csúcspontján – mért szinttől is.

A tavaly tavaszi első zárlat szabadesésszerű zuhanást okozott a brit gazdaságban: 2020 második negyedévében 19,5 százalékkal, a tavalyi év egészében átlagosan 9,8 százalékkal esett reálértéken a brit hazai össztermék, amely így a 2013-ban elért szintre csökkent.

A tavalyi második negyedévi és az egész éves GDP-zuhanás egyaránt példátlan mértékű volt a modern kori brit gazdaságtörténetben.

  • Kapcsolódó:

Forrás: MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »