Nem változik az irányadó eurókamat

Az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsa a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott csütörtöki kamatdöntő ülésén az irányadó eurókamaton és folytatja az eszközvásárláson alapuló gazdaságélénkítő monetáris politikáját.

A kormányzótanács az EKB honlapján publikált közleményben a piaci várakozásoknak megfelelően változatlanul hagyta az irányadó refinanszírozási műveletek 0,00 százalékos kamatlábát, valamint az aktív oldali és a betéti rendelkezésre állás kamatlábának 0,25 százalékos, illetve mínusz 0,50 százalékos szintjét.

Döntésében a kormányzótanács leszögezte, hogy az irányadó kamatokat a korábban követett gyakorlatot folytatva mindaddig a jelenlegi szinten szándékozik tartani, amíg az inflációs kilátások határozottan meg nem közelítik a 2 százalék közeli célt és amíg ez a közeledés nem jelenik meg konzisztensen a trendinfláció dinamikájában.

A kormányzótanács megerősítette, hogy 1850 milliárd eurós összegben folytatja az eszközvásárlásokat a járványvédelmi sürgősségi programban (Pandemic Emergency Purchase programme, PEPP) a mindenkori szükségletnek megfelelően, legalább 2022 március végéig, mindaddig, amíg megítélése szerint véget nem ér a koronavírus-járvány által okozott válsághelyzet.

Az APP eszközvásárlási program keretében az EKB havi 20 milliárd eurós tételben folytatja vásárlásait. A vásárlások mindaddig folytatódnak, amíg a növekedésösztönző laza monetáris politika keretében erre szükség van és a kamatemelések megkezdése előtt nem sokkal érnek majd véget.

  • További gazdasági cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »