Bizalmi voksolás törheti derékba a holland kormányfő negyedik mandátumát

A holland ellenzéki pártok csütörtökön bizalmi szavazást indítványoztak a március közepén tartott parlamenti választásokat megnyerő Mark Rutte ügyvivő kormányfő ellen – jelentette a helyi sajtó.

A parlament alsóházának ellenzéke azzal vádolja Ruttét, hogy hazudott a kormányalakítási tárgyalásokon elhangzottakról Pieter Omtzigt kereszténydemokrata politikus jövőbeli pozícióját illetően.

A koalíciós tárgyalásokról múlt héten kiszivárgott jegyzetek említést tesznek Omtzigtről, aki bár a négypárti koalíció tagja volt, élesen kritizálta a harmadik Rutte-kormányt, legfőképpen a tavaly kirobbant családtámogatási botrány miatt. Mark Rutte korábban kijelentette, hogy az egyeztetések során nem esett szó a politikusról, azonban a dokumentum ennek ellentmond. A holland ügyvivő kormányfő pénteken arról beszélt, hogy mégiscsak megemlítette Omtzigt nevét, de elfeledkezett erről.

A bizalmi szavazást kezdeményező Geert Wilders, a bevándorlás- és iszlámellenes Szabadságpárt elnöke szerint Rutte az „egész holland nemzetnek hazudott”.

A szavazás eredménye péntek este várható. Ha Rutte elveszti a bizalmi voksolást, megtörténhet, hogy le kell mondania ügyvezető kormányfői pozíciójáról.

A március közepén tartott parlamenti választásokat a Rutte vezette Szabad Demokrata Néppárt (VVD) nyerte meg, már negyedik alkalommal, annak ellenére, hogy az év elején lemondásra kényszerült a nagy port felkavaró családtámogatási botrány miatt. A VVD az alsóház 150 székéből 35 helyet szerzett, a többség kialakításához 76 mandátumra van szükség.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »