22 milliárd dolláros hadiipari megrendelést kapott a Microsoft

A Microsoft elnyert egy több mint 10 évre szóló szerződést, amelynek keretében az amerikai hadsereget látják majd el kiterjesztett valóság funkciókkal felturbózott szemüvegekkel. 120 ezer ilyen headsetet fognak leszállítani.

A várhatóan 21,88 milliárd dollár értékű ügylet előzménye, hogy a Microsoft korábban megbízást kapott egy prototípus elkészítésére – a jelek szerint a fejlesztés jól sikerült és következhet a sorozatgyártás. Ráadásul ez már nem az első ügylet a Microsoft és a Pentagon között, másfél évvel ezelőtt ugyanis a Microsoft elnyert egy felhőalapú szolgáltatások biztosítására vonatkozó szerződést, aminek értéke akár a 10 milliárd dollárt is elérheti (ezt a szerződést egyébként a versenytárs Amazon meg is támadta a szövetségi bíróságon).

A HoloLens-nek nevezett headset darabja 3500 dollárba kerül és segítségével a katonák a valós környezetükre vetített hologramokat láthatnak, a szerkezetnek pedig kézmozdulatokkal és hangjelzésekkel adhatnak utasításokat. A headset korábbi prototípusa, melyet a CNBC riportere 2019-ben ki is próbálhatott, megjelenített egy térképet és egy iránytűt. valamint hőtérképen láthatóvá tette az embereket sötét környezetben. A jelentések szerint a rendszer a célzás során is segítséget tud nyújtani.

HoloLens prototípus – kép forrása: Microsoft blog

A Microsoft néhány dolgozójának nem tetszik a cég új irányvonala és a vezetőséget a HoloLens szerződés felmondására szólították fel egy nyílt levélben, mondván, nem arra szerződtek, hogy fegyvereket fejlesszenek.

Pár nappal később a Microsoft vezérigazgatója, Satya Nadella megvédte a kiterjesztett valóságot használó katonai projektet. A CNN-nek , teaz alábbiakat nyilatkozta:

“Azt az elvi döntést hoztuk meg, hogy nem fogjuk visszatartani a technológiai fejlesztéseket olyan intézményektől, amelyeket demokratikus úton választottunk meg a szabadságunk védelme érdekében.”

Forrás: CNBC

Felkapott hírek

Friss hírek

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »

Aggasztó az indiai járványgörbe

Indiát is elérték a koronavírus erősebb mutációi, ami a járványgörbe brutálisan meredek emelkedésével járt. Az 1,39 milliárd lakosú ázsiai országban az új azonosított esetek száma szinte napok alatt ugrott a napi 30-50 ezres tartományból 150 ezer fölé, egy hónapja pedig még csak napi 10-20 ezer közötti fertőzöttet regisztráltak.

Read More »