Jelentősen visszaesett a Skoda nyeresége

A Skoda Auto autógyár nettó nyeresége 52 százalékkal 15,2 milliárd koronára (212,8 milliárd forint) csökkent tavaly. A német Volkswagen konszernhez tartozó legnagyobb csehországi autógyár bevételei tavaly 7,6 százalékkal 424,3 milliárd koronára estek vissza – közölték a Skoda képviselői szerdán Prágában sajtótájékoztatón.

A nyereség csökkenésének legfőbb okát a koronavírus-járvány miatti alacsonyabb termelésben és eladásban, illetve az átváltási árfolyamok számukra kedvezőtlen alakulásában jelölte meg a cég menedzsmentje. A bevételek 81 százalékát az autóeladás biztosította. A VW konszern számára gyártott autókomponensek pedig további 10,6 százalékot,  az eredeti alkatrészek eladása pedig 5 százalékot hozott.

“Számolunk azzal, hogy a Skoda Auto idei gazdasági eredményei jobbak lesznek a tavalyiaknál” – jelentette ki Klaus-Dieter Schürman pénzügyi igazgató újságírók előtt. A Skoda beruházásai – kutatási-fejlesztési költségek nélkül – tavaly éves szinten a korábbi 32,1 milliárd koronáról 17,8 milliárd koronára csökkentek. A kutatásra fordított összeg 18,5 milliárd koronát tett ki, 7,7 milliárddal volt alacsonyabb, mint az előző évben.

Csehországban a Skoda eladásai 11,6 százalékkal, Kínában 38,7 százalékkal, Nyugat-Európában pedig 16,5 százalékkal csökkentek. Németországban a csökkenés 15,4 százalékot tett ki.

A Skoda Auto tavaly 1,005 millió személygépkocsit szállított a megrendelőinek, 19,1 százalékkal kevesebbet, mint egy éve. A legkeresettebb modell az Octavia volt, amelyből 257 400 darab kelt el, ez éves szinten 29,2 százalékos csökkenés.

A következő öt évben a Skoda 65,5 milliárd koronát kíván beruházni, ebből 36,7 milliárdot az elektromos kocsik fejlesztésébe – hangzott el a sajtótájékoztatón.

  • Friss autós híreink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Piaci körkép: újabb felpattanást adott vissza a DAX

Ma délelőtt 10-kor tették közzé a negyedik negyedéves német GDP jelentést, az adat megerősítette az előzetes adatokat, ezek alapján pedig a német gazdaság teljesítménye az utolsó negyedévben visszaesett. A Henkel 1 milliárd eurós részvény-visszavásárlási programot indít.

Read More »

Piaci körkép: 10 éve nem volt ilyen jó a Deutsche Bank eredménye

Nagy mínuszban kezdték a napot az európai tőzsdeindexek a Fed ülés utáni kockázatkerülő hangulatban, de nyitás után erős felfelé tartó hullám indult el, és mostanra az európai indexek többsége már alig marad el tegnapi záróértékétől. A nap fő eseménye az amerikai negyedik negyedéves GDP jelentés közzététele lesz 14:30-kor.

Read More »

Leave a Reply