Nézők ezreit varázsolja el az izlandi vulkánkitörés

Nézők ezreit varázsolja el az Izland fővárosa közelében, a Fagradalsfjall-hegy lejtőin kitörő vulkán látványa. A hely körülbelül másfél órára van gyalog egy közeli úttól. A viszonylag kicsi és enyhe kitörés péntek este kezdődött Reykjaviktól mintegy 40 km-re. 

A vulkán az elmúlt hetekben több ezer kisebb földrengés után tört ki, a láva egy kis völgyet képező kupolából fakad és összegyűlik a medencében, hűlés közben fokozatosan fekete bazalttá válik. A geofizikusok becslése szerint a vulkán már 300 000 köbméter lávát szórt ki. A vulkanológusok szerint a legvalószínűbb hipotézis az, hogy a kitörés néhány nap múlva gyengülni fog. Repüléstilalmi zónát hoztak létre a környéken, de a kitörés szombat estére látszólag alábbhagyott.

Mivel a Fagradalsfjall-hegy  közvetlen környéke lakatlan, a Polgári Védelmi Minisztérium közölése szerint a tevékenység nem jelent veszélyt a térség struktúráira vagy településeire.

Az izlandi turizmus, amely általában a GDP több mint 8% -át teszi ki, a koronavírus-járvány miatt összeomlott, de a hatóságok néhány napja újra megnyitották az országot olyan látogatók számára, akik bizonyítják, hogy beoltották őket vagy már túlestek a fertőzésen.

Egy légifotós rögzítette ezt a lenyűgöző felvételt, amelyen a vulkánból áramló láva látható.

  • Kapcsolódó:

Forrás: Instagram / Kitekintő

Felkapott hírek

Friss hírek

Ma nyitnak az üzletek és teraszok Angliában

A hétfőn életbe lépett második átfogó enyhítési intézkedés értelmében kinyithatnak a nem alapvető közszükségleti cikkeket árusító üzletek és a belföldi turizmus is megindulhat. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 270 ezer Nagy-Britanniában - ez az adat január végén még 2 millió feletti volt.

Read More »