Lassan eltűnik a koronavírus az USA-ban

Már 101 milliónál is többen kaptak koronavírus elleni oltást péntekig az Egyesült Államokban, további 33 millió adag oltóanyagot pedig szétterítettek az országban – adta hírül az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC).

Az első oltást 2020. december 14-én adták be az Egyesült Államokban – eddig 66 millió lakos kapott egy oltást, 35 millió pedig már részesült a másodikban is. Az oltási ütem egyre gyorsul: a CDC jelentése szerint egy nap alatt már több mint 2,9 millió vakcinát adtak be, ami új rekord. Az elmúlt egy hétben a beadott oltások napi száma átlagban 2,3 millió volt.

A Fehér Ház közlése szerint a 65 év felettiek csaknem 65 százaléka kapott már legalább egy oltást. Amikor Joe Biden amerikai elnök hivatalba lépett – január 20-án -, ez az adat 8 százalék volt. Biden korábban azt a célt tűzte ki, hogy elnökségének 100. napjára túl legyen a lakosság 100 millió oltáson, azonban csütörtök esti tévébeszédében azt mondta, hogy úgy tűnik, ez a cél már a 60. napra – március 21-ére – megvalósul. Az oltási kampány gyorsasága azért rendkívül fontos, mert a brit tapasztalatok alapján a lakosság egyharmados átoltottsága mellett már meredeken zuhan a halálozás és a kórházi kezelésre szorulók száma is jelentősen visszaesik.

Az amerikai oltásokat rekordidő alatt fejlesztették ki Donald Trump volt amerikai elnök hivatali ideje alatt, és az országban átlagosan napi 900 ezer vakcinát adtak be, amikor Trump elhagyta hivatalát. Az, hogy immár csaknem hárommillióra nőtt a napi szám, a vakcinakínálat bővülésének, a tömeges oltópontok szaporodásának és a gyógyszertárak, illetve egészségügyi központok közreműködésének köszönhető.

A héten a 328 millió lakosú Egyesült Államokban a januári napi 300 ezer feletti csúcsokról napi 60 ezer alá csökkent az új koronavírus-fertőzések száma.

Közös családi ünneplést ígért július 4-ére Joe Biden

A WHO is engedélyezte a Janssen egydózisos vakcináját

A Worldometers adatai szerint az Egyesült Államokban eddig 29,99 millióan fertőződtek meg bizonyítottan a koronavírussal, és összesen 545 ezren haltak bele a betegségbe, a világ országai közül szám szerint a legtöbben – a lakosságszámot is figyelembe véve ugyanakkor ezzel a halálozási adattal csak a tizenegyedik helyen áll az USA: 1 millió lakosból átlagosan 1641 fő hunyt el a vírus következtében, míg ez az arány Csehországban 2153, Belgiumban 1927, Magyarországon pedig 1741.

Forrás: MTI / Worldometers

Friss hírek