Nagyratörő környezetvédelmi tervei vannak Ausztráliának

A fogyasztási cikkek csomagolására használt polisztirolt 2022 közepére fokozatosan kivezetik Ausztráliában. Teszik ezt a műanyag hulladék felszámolására létrejött nemzeti terv részeként.

A természetvédelmi csoportok üdvözölték a terv számos aspektusát, amely magában foglalja az ételek és italok polisztirol-tartalmú csomagolásainak 2022 végéig történő teljes beszüntetését, ugyanakkor bírálták az ambiciózus célok elérésére irányuló nagyrészt önkéntes hozzáállást.

A Morrison-kormány bejelentette, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezetén keresztül támogatja a „koordinált globális fellépést a tengeri műanyagok kezelésére”. A Nemzeti Műanyag Terv – amelyet Brisbane-ben indított Sussan Ley környezetvédelmi miniszter és Trevor Evans a hulladék csökkentéséért és a környezetgazdálkodásért felelős miniszterhelyettes – olyan kitűzött célokat is tartalmaz, mint a mosógépekből vagy a cigarettacsikkekből származó műanyagszennyezés csökkentése.

A tervek szerint 2022 júliusáig Ausztráliának meg kell szüntetnie a komposztálhatósági előírásoknak nem megfelelő műanyag csomagolóeszközöket, valamint a fogyasztási cikkek széles választékához használt polisztirolt. 2022 decemberéig el kell tüntetni az élelmiszer- és italtartályokból a polisztirolt és a PVC-csomagolás címkéit is megszüntetik – áll a tervben.

Ley szerint a cél az, hogy Ausztrália sokkal kevesebb műanyagot használjon, és megváltoztassa az ausztrálok szokásait a műanyagok előállításának, fogyasztásának és újrahasznosításának tekintetében. Szerinte a műanyag palackok, csomagolások és fogyasztási cikkek „fájdalomhegyeket” okoznak a környezet számára.

Ley szóvivője szerint arra számítanak, hogy az ipar önként betartja a határidőket, de a kormány fenntartja a jogot a szabályozásra, amennyiben szükséges. A WWF-Ausztrália szerint a terv 38 pontja áttörést jelent a műanyagszennyezés kezelésében. Az ausztrál kormány közölte, hogy együtt fog működni az iparral, hogy 2030-ig mikroszálas szűrőket szereljenek fel minden Ausztráliában értékesített mosógépre.

A WWF munkatársa, Katinka Day szerint Ausztrália élen jár a mikroszálas hulladék csökkentésére irányuló erőfeszítésekben, de megjegyezte, hogy a cél kilenc évre van meghatározva és jó lenne ezt gyorsabban kivitelezni.

A kormány korábban bejelentette 2025-re vonatkozó célkitűzéseit, miszerint minden csomagolásnak „újrahasznosíthatónak, feldolgozhatónak és komposztálhatónak” kell lennie, a műanyag hulladékot 70%-ban újra kell hasznosítani, illetve a csomagolóanyagoknak átlagosan 50%-ban újrahasznosított anyagot kell tartalmazniuk.

Polisztirol poharak. Ez az a puha, szivacsos anyag, amelyben legtöbbször az elvitelre készült ételeket is hazavisszük. Forrás: Pixabay

Egy tavalyi kutatás szerint a műanyag zacskók és csomagolások a leghalálosabbak az óceánokban. A Science folyóirat tanulmánya szerint 2016-ban 19-23 millió tonna műanyag került a folyókba és az óceánokba. Más kutatások szerint az óceán fenekén 30-szor annyi műanyag található, mint a felszínen.

  • Kapcsolódó:

Forrás: The Guardian

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »