Kína saját vízalatti adatkábel-hálózatot épít Európa felé

Várhatóan még idén a franciaországi Marseille kikötőjébe ér az az adatkábel, ami Kína válasza az amerikai óriáscégek – a Facebook és a  Google – kábelhálózataira. A „Peace”, azaz „Béke” néven futó projekt újabb feszültséget okozhat a most sem felhőtlen kínai-amerikai kapcsolatokban.

Az összesen 15 ezer kilométer hosszúságú Peace kábelhálózat – melynek neve egyébként a Pakistan & East Africa Connecting Europe projektcím kezdőbetűiből adódik – Kínából a szárazföldön indul Pakisztán felé, majd a vízalatti részének egyik ága Egyiptom érintésével Franciaország felé indul, a másik ága pedig Afrika keleti partja mentén lefelé visz és eléri Dél-Afrikát.⠀

A kábelhálózatot kínai vállalatok építik, és nagyrészt arra szolgál, hogy a kínai cégek szolgáltatásait gyorsabbá tegyék az európai és az afrikai kontinensen. A projekt tulajdonosa a Hengtong Optic-Electric Co., aminek harmadik legnagyobb részvényese a Huawei. Ezzel pedig meg is érkeztünk a Kína és az Egyesült Államok közötti gazdasági versengéshez, hiszen a Huawei-t már ma is számos szankcióval sújtja az Egyesült Államok.

Kép forrása: peacecable.com

A Huawei amellett, hogy a projekt egyik fő részvényese, a kiépítéshez szükséges felszerelések gyártásában is részt vesz, a Huawei szállítja például a fogadóállomások felszereléseit és a vízalatti hálózat egyes elemeit is. Az Alphabet (a Google tulajdonosa) és a Facebook máris kijelentették, hogy hiába lesz készen az új vezeték, nem fogják használni. Egyrészt ugyanis most is elegendő kapacitásuk van az adattovábbításra, mivel a vízalatti kábelhálózatok nagy részét amerikai vállalatok működtetik, például a Facebook és az Alphabet, másrészt pedig nemzetbiztonsági okok miatt sem vennék igénybe a Huawei részvételével működő hálózatot.

A Peace kábel tehát várhatóan nem fogja különösebben megzavarni a Facebook és az Alphabet tevékenységét, de diplomáciai gondokat okozhat Európa és az USA között, az afrikai kontinensen pedig versenyhelyzetet teremt az internetszolgáltatásban.

https://www.instagram.com/p/CMC24tXlGh_/

Forrás: Businessweek / peacecable.com

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »