A Mol-csoportnak is betett a járvány

A járvány miatt tavaly romlottak a Mol-csoport eredményei 2019-hez képest, az újrabeszerzési árakkal becsült, tisztított EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 16 százalékos csökkenéssel 630 milliárd forintra esett – derül a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján péntek hajnalban közzétett gyorsjelentésből.

A Mol a világszintű nehézségek miatt bekövetkezett visszaesés ellenére is erősnek tartja a tavalyi teljesítményét. Kiemelték, hogy az éves eredmény a csökkenés ellenére is meghaladja a járvány kirobbanása után kiadott utolsó, 1,9 milliárd dolláros célkitűzést. 140 milliárd forinttal az utolsó negyedéves tiszta EBITDA csekély mértékben marad el a piaci várakozástól, amely 144,5 milliárd forintot valószínűsített. 2019 azonos időszakához képest a visszaesés 23 százalékos. Az adatokat a gyenge olajipari makrokörnyezettel magyaráztak.

A kutatás-termelés (Upstream) EBITDA-értéke tavaly 34 százalékkal csökkent; főképp az alacsony olajárak miatt esett 210 milliárd forintra. A Mol-csoport bizonyított és valószínűsített szénhidrogén-készlete ugyanakkor 2020 végére 364 millió hordóra nőtt a 2019 végi 270 millióról. A szénhidrogén-termelés a napi 120 ezer hordót elérve 8 százalékkal nőtt.

A feldolgozás-kereskedelem tiszta EBITDA-ja 15 százalékkal 299 milliárd forintra mérséklődött a gyenge makrogazdasági környezet miatt. A járványhelyzet második hulláma miatt a finomítói termékek értékesítési volumene 14 százalékkal csökkent. A tiszaújvárosi poliolprojekt költsége a Mol becslése szerint a tervezett 1,2 milliárd euróról 1,3 milliárd euróra nőhet.

A másik két üzletág éves összevetésben 8 százalékos bővüléssel zárt

A gázszállítás 2020-ban 62 milliárd forintot ért el, míg a fogyasztói szolgáltatások szegmense 156 milliárd forinttal az eddigi legmagasabb éves EBITDA-t teljesítette. A nem üzemanyag-típusú tevékenységek kiépítése a járvány ellenére is folytatódott.

Az egyszerűsített szabad pénzáram növeléséhez minden üzletág hozzájárult, 197 milliárd forintos összege meghaladta a 2019-est, illetve a járvány előtti célkitűzésben meghatározott értéket is. Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató a beszámoló szerint mindezt a kihívásokra adott gyors válaszoknak tulajdonítja. Sürgette egyúttal a beruházások felzárkóztatását, az organikus CAPEX (tőkeberuházási összeg) legalább 1,7 milliárd dollárra emelését a tavalyi 1,4 milliárd dollárról. Az összeget a cég teljes mértékben a működéséből finanszírozhatja, így ismét szabad pénzáramot termelhet – tette hozzá.

A Mol-csoport a makrogazdasági környezet javulásában bízva idén ismét javuló eredményeket, 2,3 milliárd dollár körüli tiszta EBITDA-t valószínűsít – olvasható a jelentésben.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »