Észak-Korea már vakcina-technológiát is lop?

A dél-koreai hírszerzés állítása szerint észak-koreai hackerek megkíséreltek betörni a Pfizer gyógyszervállalat számítógépes rendszerébe, hogy információkat szerezzenek a koronavírus elleni vakcináról és az ehhez kapcsolódó technológiáról – írja a Yonhap hírügynökség értesülésére hivatkozva a Reuters.

Noha a Yonhap arról nem számolt be, hogy az állítólagos hackertámadás mikor történt, illetve sikeres volt-e, ráadásul mindeddig a Pfizer ázsiai érdekeltségei sem nyilatkoztak az ügyben, az tény, hogy Észak-Korea tavaly megpróbálta feltörni legalább kilenc egészségügyi szervezet védelmi rendszerét, köztük a Johnson & Johnsonét, a Novavaxét, illetve az AstraZenecáét.

Emellett az sem új keletű dolog, hogy a remeteállam hackereket alkalmaz; számos bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy az ország felállított egy “kiberhadsereget”, hogy ezáltal jusson pénzhez. Egészségügyi szakértők szerint az ország vezetése a vakcina-technológiát sem akarja felhasználni – azaz nem azért van rá szükségük, hogy saját Covid-oltóanyagot fejlesszenek -, hanem eladásra szánják a megszerzett információt.

Észak-Korea egyébként továbbra is kitart amellett, hogy nem regisztrált egyetlen vírusos esetet sem, a dél-korei hírszerzés szerint azonban ez korántsem igaz, mivel az ország aktív kereskedelmet folytatott Kínával, mielőtt 2020 elején lezárta volna a határait. Phenjan mindezek ellenére várhatóan mintegy 2 millió adag AstraZeneca/Oxford-vakcinát kap az idei év első felében a COVAX oltóanyag-beszerzési és -elosztási programon keresztül.

Forrás: Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

Négy hétre lezárják Szingapúrt

Szingapúr a világ egyik legkevésbé fertőzött országa, a koronavírus-járvány első hulláma óta nem volt érzékelhető növekedés az esetszámokban, a napi új fertőzöttek száma utoljára tavaly szeptemberben járt napi 50 felett és eddig összesen 31-en haltak meg a betegségben az 5,89 millió lakossal rendelkező országban.

Read More »