Észak-Korea már vakcina-technológiát is lop?

A dél-koreai hírszerzés állítása szerint észak-koreai hackerek megkíséreltek betörni a Pfizer gyógyszervállalat számítógépes rendszerébe, hogy információkat szerezzenek a koronavírus elleni vakcináról és az ehhez kapcsolódó technológiáról – írja a Yonhap hírügynökség értesülésére hivatkozva a Reuters.

Noha a Yonhap arról nem számolt be, hogy az állítólagos hackertámadás mikor történt, illetve sikeres volt-e, ráadásul mindeddig a Pfizer ázsiai érdekeltségei sem nyilatkoztak az ügyben, az tény, hogy Észak-Korea tavaly megpróbálta feltörni legalább kilenc egészségügyi szervezet védelmi rendszerét, köztük a Johnson & Johnsonét, a Novavaxét, illetve az AstraZenecáét.

Emellett az sem új keletű dolog, hogy a remeteállam hackereket alkalmaz; számos bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy az ország felállított egy “kiberhadsereget”, hogy ezáltal jusson pénzhez. Egészségügyi szakértők szerint az ország vezetése a vakcina-technológiát sem akarja felhasználni – azaz nem azért van rá szükségük, hogy saját Covid-oltóanyagot fejlesszenek -, hanem eladásra szánják a megszerzett információt.

Észak-Korea egyébként továbbra is kitart amellett, hogy nem regisztrált egyetlen vírusos esetet sem, a dél-korei hírszerzés szerint azonban ez korántsem igaz, mivel az ország aktív kereskedelmet folytatott Kínával, mielőtt 2020 elején lezárta volna a határait. Phenjan mindezek ellenére várhatóan mintegy 2 millió adag AstraZeneca/Oxford-vakcinát kap az idei év első felében a COVAX oltóanyag-beszerzési és -elosztási programon keresztül.

Forrás: Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

Elítélték Sarkozyt, de nem kell börtönbe vonulnia

A volt köztársasági elnököt azzal vádolták, hogy meg akart vesztegetni egy magas rangú bírót információkért cserébe. Nicolas Sarkozynek azonban nem kell börtönbe vonulnia, egyrészt fellebbezhet az ítélet ellen, másrészt kérheti, hogy háziőrizetben, elektromos karpereccel töltse le büntetését.

Read More »