Észak-Korea már vakcina-technológiát is lop?

A dél-koreai hírszerzés állítása szerint észak-koreai hackerek megkíséreltek betörni a Pfizer gyógyszervállalat számítógépes rendszerébe, hogy információkat szerezzenek a koronavírus elleni vakcináról és az ehhez kapcsolódó technológiáról – írja a Yonhap hírügynökség értesülésére hivatkozva a Reuters.

Noha a Yonhap arról nem számolt be, hogy az állítólagos hackertámadás mikor történt, illetve sikeres volt-e, ráadásul mindeddig a Pfizer ázsiai érdekeltségei sem nyilatkoztak az ügyben, az tény, hogy Észak-Korea tavaly megpróbálta feltörni legalább kilenc egészségügyi szervezet védelmi rendszerét, köztük a Johnson & Johnsonét, a Novavaxét, illetve az AstraZenecáét.

Emellett az sem új keletű dolog, hogy a remeteállam hackereket alkalmaz; számos bizonyíték áll rendelkezésre arról, hogy az ország felállított egy „kiberhadsereget”, hogy ezáltal jusson pénzhez. Egészségügyi szakértők szerint az ország vezetése a vakcina-technológiát sem akarja felhasználni – azaz nem azért van rá szükségük, hogy saját Covid-oltóanyagot fejlesszenek -, hanem eladásra szánják a megszerzett információt.

Észak-Korea egyébként továbbra is kitart amellett, hogy nem regisztrált egyetlen vírusos esetet sem, a dél-korei hírszerzés szerint azonban ez korántsem igaz, mivel az ország aktív kereskedelmet folytatott Kínával, mielőtt 2020 elején lezárta volna a határait. Phenjan mindezek ellenére várhatóan mintegy 2 millió adag AstraZeneca/Oxford-vakcinát kap az idei év első felében a COVAX oltóanyag-beszerzési és -elosztási programon keresztül.

Forrás: Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »