Elon Musk lett a világ leggazdagabb embere

A Tesla részvényárfolyam őrült szárnyalásának és a saját bőkezű bérezésének köszönhetően Elon Musk egy év alatt a világ leggazdagabbjainak 50-es listájának végéről az első helyre ugrott.

A Tesla árfolyama egy év alatt 9,5-szeresére emelkedett, annak ellenére, hogy a nyeresége a többi nagynevű amerikai céghez képest elenyésző, ráadásul nem is a vállalat főtevékenységéből, az autógyártásból származik, hanem a szén-dioxid-kibocsátási kreditek eladásából.

Mindez a piacot tavaly egyáltalán nem érdekelte, így mára a Tesla a tőzsdei árfolyamot tekintve többet ér, mint a világ összes nagyobb autógyártója együtt. Az alábbi grafikon pár hete készült, a Tesla pedig azóta is jócskán emelkedett, ezen a héten lépte át a 700 millió dolláros kapitalizációt, most éppen 737 milliárd dollárnál tart.

Aki a profitokra is kíváncsi, ebben a cikkünkben nézheti meg a “nagyok” számait, kapitalizáció alapján a Tesla a Top 5-ben van, nyereség és árbevétel alapján pedig igen messze az élvonaltól. Csak ízelítőként, a tizedik helyezett JP Morgan profitja 23,8 milliárd dollár, a Tesláé 0,52.

Jövő / lufi

A részvényárfolyam és a cég valós  – jelenlegi – teljesítménye tehát meglehetősen elvált egymástól. Erre a különböző befektetői megközelítések szerint kétféle magyarázat van:

a) a piac a jövőt árazza
b) a részvényárfolyam egy óriásira fújt lufi

Ehhez tegyünk hozzá még egy listát, amin a 10 legjobban kereső amerikai cégvezető szerepel. Elég nagy a különbség az első és a második helyezett bérezése között, ahol az első természetesen Elon Musk.

Forrás: CNBC / Instagram

Felkapott hírek

Friss hírek