Óriásira nőtt a társadalmi egyenlőtlenség az USA-ban

Az Egyesült Államok eddig sem arról volt híres, hogy a nagyvállalatok vezetői szerény jövedelmeket tennének zsebre, de a koronavírus-járvány még inkább megnövelte az átlagemberek és az ultragazdagok közötti szakadékot.

A Bloomberg és a Fed adatai szerint az 50 leggazdagabb amerikai immár akkora vagyonnal rendelkezik, mint a teljes amerikai társadalom “szegényebbik” fele, azaz nagyságrendileg 165 millió ember.

A Fed 2020 első félévéről készített jelentése szerint az 50 leggazdagabb amerikai vagyona 2020 eleje óta 337 milliárd (!) dollárral nőtt és így megközelítette a 2000 milliárd dollárt, míg a társadalom legkisebb vagyonnal rendelkező 50%-a  – továbbra is 165 millió emberről beszélünk, tehát nem kizárólag a legszegényebb rétegről – összesen 2,08 milliárd dollárnyi vagyont birtokolt.

Ez már önmagában is beszédes adat, de ha nem csak az 50 leggazdagabb ember vagyoni adatait vesszük számításba, hanem a felső 1%-ot, még kiugróbb a különbség: a leggazdagabb 1% vagyona 34200 milliárd dollárt tesz ki…

Felkapott hírek

Friss hírek

Még az idei G7 is a Brexitről szól

A Nagy-Britannia és Észak-Írország közötti áruforgalom ellenőrzésére június végéig türelmi időszak érvényes, London azonban ezt egyoldalúan októberig meghosszabbította. A határvitaként emlegetett ügy meglehetősen komoly súlyú napirendi ponttá vált a G7 délnyugat-angliai csúcstalálkozójának második munkanapján.

Read More »