Idén elszállt a globális adósságpiac, az Airbnb a minta

Történelmi csúcsot ért el a tőzsdei bevezetések (IPO) globális értéke a harmadik negyedévben – mutatott rá az Ernst & Young könyvvizsgáló, adó-, tranzakciós és üzleti tanácsadó cég nemzetközi jelentésében. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa, a vállalati adósságpiac növekedéséhez képest az IPO-k eltörpülnek.

Globálisan az elmúlt két évtized legjobb eredményét hozta 2020 harmadik negyedéve a tőzsdei bevezetések értékét tekintve: 14 százalékkal 872-re nőtt világszinten az IPO-k száma az előző év azonos időszakához képest, a részvénykibocsátások értéke pedig 43 százalékkal emelkedett. Kibocsátás szempontjából a legnagyobb forgalmat a sanghaji és az amerikai Nasdaq tőzsdéken bonyolították le, a legaktívabb cégek a technológia, az ipar és az egészségügyi szektorból kerültek ki.

Az év egyik legjobban várt tőzsdei bevezetése az Airbnb IPO-ja volt, a szállásközvetítő cég már évek óta a tőzsdére készült, de a bevezetési ár meghatározása mindig egy kicsivel feljebb tolódott. Az alábbi grafikonon a cég adott időszakbeli értékeltsége és az adott év eredménye – pontosabban vesztesége – látható.

Tehát az Airbnb 2015 és 2020 között 25,5 milliárd dolláros cégértékről a tőzsdei bevezetés idejére 100 milliárdos céggé nőtt, úgy, hogy közben egyetlen évben sem volt nyereséges. 2020-ban ráadásul a koronavírus-járvány miatt az árbevétele is jelentősen visszaesett, és márciusban 18 milliárdos értékeltség mellett volt kénytelen tőkét bevonni.

Mindezek ellenére a bevezetést követő néhány órában máris duplázódott a cég árfolyama, jelenleg 157 dollárt ér egy részvény. A piac láthatóan bizalmat szavazott a cégnek és nem a jelent, hanem a jövőt árazza. Ugyanúgy, ahogyan a Tesla esetében.

Az elemzés szerint a visszafogottabb első fél év után Európa is kifejezetten erősen teljesített a harmadik negyedévben. A bevezetések száma 48 százalékkal, összértéke pedig 51 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Január óta 84 tranzakció valósult meg a kontinensen, a technológiai, egészségügyi és ipari szektor teljesített a legjobban.

Magyarországon idén eddig nem volt nyilvános részvénykibocsátás, a kötvénypiacon viszont aktív volt a vállalati szektor. Októberig 29 hazai cég bocsátott ki kötvényt az MNB Növekedési kötvényprogramjában (Nkp).

Ezzel pedig Magyarország nincs egyedül, az Economist grafikonján

  • a vállalati adósságkibocsátások (pirossal a befektetés minősítésű kibocsátások, rózsaszínnel a kockázatosabb, magas hozamú kötvénykibocsátások)
  • a tőzsdei bevezetések (világoskékkel)
  • és a már tőzsdén lévő cégek újabb részvénykibocsátásai (kékkel) láthatóak összesítve.

Nagy az idei ugrás, ráadásul a négy kategóriából az IPO-k adják a legkisebb szeletet.

Nincs még vége

Az EY szerint annak ellenére, hogy az idei év a tőzsdei folyamatok szempontjából is kiszámíthatatlan volt, a következő negyedév részvénykibocsátási kilátásai továbbra is pozitívak, számos ügylet áll előkészítés alatt. Bár a nemzetközi gazdasági és politikai bizonytalanságok éreztetik hatásukat, a piaci szereplők megtanultak együtt élni a kialakult helyzettel. Az EY várakozása szerint a tőzsdei tranzakciók és kötvénykibocsátások száma és értéke is növekedni fog a következő negyedévben.

Forrás: The Economist / Instagram / MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Négy hétre lezárják Szingapúrt

Szingapúr a világ egyik legkevésbé fertőzött országa, a koronavírus-járvány első hulláma óta nem volt érzékelhető növekedés az esetszámokban, a napi új fertőzöttek száma utoljára tavaly szeptemberben járt napi 50 felett és eddig összesen 31-en haltak meg a betegségben az 5,89 millió lakossal rendelkező országban.

Read More »

Piaci körkép: eltűnt az infláció miatti aggodalom

A DAX egy masszív fordulatot mutatott be tegnap, az index a délelőtt folyamán közel 2%-os mínuszban is járt, de vissza tudott kapaszkodni és zárásra már 1% körüli nyereséget ért el. A Volkswagen bejelentette, hogy áprilisban csoportszinten 75,2%-kal nőtt az autóátadások száma a tavalyi évhez képest.

Read More »