Törölték a Trump-showt, válaszút előtt a Fox News

A Fox News volt Donald Trump amerikai elnök legmegbízhatóbb mainstream média-szövetségese: korlátlan műsoridőt biztosított a számára, illetve felerősítette a Trump-párti, interneten terjedő összeesküvés-elméleteket. Azonban az elnök távozásával a csatorna új kihívásokkal szembesül.

Trump és a Fox News kapcsolata kölcsönösen előnyös (volt): a hálózat nézettsége mintegy harmadával nőtt 2015 óta, továbbá a legutóbbi pénzügyi évben a Fox News and Business termelte a Fox Corp bruttó üzemi eredményének 80 százalékát.

A csatornának emellett olyan befolyása van, mint egyetlen más hírügynökségnek sem. A republikánusok mintegy 60 százaléka heti szinten nézi, ami duplája bármely más hálózat arányának. A Pew Research Center szeptemberi közvélemény-kutatása például kimutatta, hogy azoknak a republikánusoknak, akik főként a Fox televíziót nézik, 61 százaléka mondta azt, hogy “hatalmas probléma” a levélben történő szavazás, lévén ez megkönnyíti választási csalásokat (az elnök napi szinten hangoztatta ezt az álláspontot).

Trump maga is Fox-függő – legalábbis mindeddig az volt. Az elnökválasztás folyamata és kimenetele azonban megrontotta a kapcsolatot. Az elnököt szinte sokként érte, amikor az elvileg hozzá 100 százalékban lojális csatorna még a szavazatszámlálás vége előtt Joe Bident hozta ki győztesként Arizonában.

Néhány nappal később történt, hogy a csatorna megszakította az elnöki hivatal szóvivője, Kayleigh McEnany sajtótájékoztatóját, amikor a szóvivő épp Trump választási csalásokról szóló, megalapozatlannak tűnő állítását ecsetelte.

A Rupert Murdoch tulajdonában lévő többi sajtóorgánum – köztük a New York Post és a Wall Street Journal – egyébként szintén hasonló irányba mozdultak el.

A szóban forgó esetek után Fox-nézők tömege fejezte ki csalódottságát az általuk liberálisnak titulált pálfordulás miatt. A Fox News mindezek ellenére bizakodó, mondván “még akkor is, ha Trump mostantól egy másik csatorna sztárja lesz”, a fő bevétele nem függ az elnöktől, ugyanis 2 évre előre lekötött szerződései vannak.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: The Economist

Felkapott hírek

Friss hírek

Négy hétre lezárják Szingapúrt

Szingapúr a világ egyik legkevésbé fertőzött országa, a koronavírus-járvány első hulláma óta nem volt érzékelhető növekedés az esetszámokban, a napi új fertőzöttek száma utoljára tavaly szeptemberben járt napi 50 felett és eddig összesen 31-en haltak meg a betegségben az 5,89 millió lakossal rendelkező országban.

Read More »