Elkészült az EU menekültügyi reformterve

A tagállamok felelőssége és szolidaritása, illetve a humanitárius kötelezettségek teljesítése áll az Európai Bizottság új migrációs és menekültügyi paktumjavaslatának középpontjában, amelyet a testület elnöke szerdán mutatott be Brüsszelben.

Ursula von der Leyen kiemelte, hogy a jelenlegi rendszer nem működik, az elmúlt öt évben az unió nem tudott megfelelő választ adni a migrációs kihívásokra. Az Európai Uniónak le kell tudni küzdeni a kialakult patthelyzetet; fel kell hagynia az eseti megoldásokkal, és kiszámítható, megbízható migrációkezelési rendszert kell létrehoznia.

Elmondta, hogy az uniós bizottság javaslata kiigazított és gyorsabb eljárásokat határoz meg a menekültügyi és migrációs rendszer egészében. Az új rendszer magában foglalja:

  • a származási és a tranzitországokkal folytatott együttműködés javításának módjait;
  • a hatékony menekültügyi eljárások biztosítását;
  • a menekültek sikeres integrációjának modelljét;
  • az Európában maradni nem jogosultak visszatérésének rendszerét;
  • továbbá egyensúlyba hozza a felelősség és a szolidaritás tisztességes megosztásának elveit, ami von der Leyen szerint kulcsfontosságú ahhoz, hogy helyreálljon a tagállamok közti és az unió migrációkezelési képességébe vetett bizalom.

A javaslat közös irányítást, jobb stratégiai tervezést szorgalmaz az uniós és a nemzeti politikák összehangolása és a kölcsönös bizalom erősítése érdekében. A migrációs kihívás tekintetében a tagállamok eltérő helyzete, valamint a migrációs nyomás változásai miatt az Európai Bizottság a tagállamok rugalmas együttműködésének rendszerét javasolja – mondta von der Leyen.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Margarítisz Szkínász, az európai életmód előmozdításáért felelős uniós biztos a csomag részleteinek bemutatásakor közölte, hogy az Európai Bizottság az unió külső határainak fokozott védelmét javasolja a jogi keret módosításával, valamint az Európai Határ- és Parti Őrség (Frontex) szerepének növelésével.

Elmondása szerint a Frontex szélesebb körű felhatalmazása támogatni fogja a határellenőrzéssel, a visszaküldéssel és az unión kívüli országokkal folytatott együttműködéssel kapcsolatos tagállami tevékenységeket. Kifejtette, hogy a bizottsági megközelítés hatékonyabb és gyorsabb, a tagállamok között összekapcsolt menekültügyi eljárásra összpontosít, amely magában foglalja az egyes belépéseket megelőző átvilágítást, valamint kiterjed az unió külső határait engedély nélkül átlépő, vagy a tengereken végzett kutatási és mentési művelet után partra szállítottak azonosítására. Az egészségügyi és biztonsági ellenőrzés eredményét, az ujjlenyomatokat az Eurodac nevű közös adatbázisban rögzítik. Az eljárás lehetővé teszi a gyors döntést az uniós tartózkodás engedélyezéséről, vagy annak megtagadásáról – közölte. Hozzátette, hogy az uniós bizottság emellett a nemzetközi védelemre nem jogosultak visszaküldésének rendszerét koordináló felelőst fog kinevezni, aki a nemzeti képviselők hálózatával együttműködve biztosítja a rendszer egységes működését az egész unióban.

Ylva Johansson belügyi biztos közölte: az uniós bizottság az illegális migráció felszámolását célzó erőfeszítések támogatását, az unióba igyekvők számára jogszerű csatornák megteremtését szorgalmazza. Mint hangsúlyozta, a legális migrációt és a hatékony integrációt támogató uniós politika előnyös lesz az európai társadalmak és gazdaságok számára. Az uniós bizottság a közeljövőben új átfogó cselekvési tervet kíván elfogadni az integráció és a befogadás elősegítésére – fűzte hozzá.

„Az új migrációs és a menekültügyi rendszer az együttműködésen és az önkéntes alapon működő rugalmas szolidaritáson alapul, azonban kötelező hozzájárulásra van szükség az egyes tagállamokra nehezedő nyomás csökkentése érdekében” – fogalmazott.

A szolidaritási mechanizmus különféle helyzetekre terjedhet ki, egyebek mellett a tengereken megmentettek kiszállását követően a menedékkérők áthelyezésére a belépés szerinti első országából egy másik tagországba. Kérdésre válaszolva a biztos közölte, hogy az Európai Bizottság javaslatában nem szerepel a migránsok és bevándorlók tagországok közötti kötelező kvóták szerinti elosztásának európai rendszere. Kvótákról egy esetben lehet szó: válsághelyzetben, tagállami segítségkérés esetén rendelhető el, amikor a többi tagállamnak a befogadásban vagy a kitoloncolásban kell segítséget vállalnia.

Elmondta azt is, hogy az uniós bizottság paradigmaváltást sürget az unión kívüli országokkal folytatott együttműködés tekintetében is: olyan programot kívánnak indítani az unión kívüli partnerországokkal, amely az EU munkaerőigényére válaszol, s emellett hangsúlyt helyeznének az európai tartózkodásra nem jogosultak visszafogadását célzó megállapodások hatékony végrehajtására is, a visszatérítési rendszer hatékonyságának biztosítása ugyanis hitelesebbé teszi az EU migrációs szabályait – emelte ki a biztos.

Forrás: MTI

Friss hírek