Manfred Weber szerint a határellenőrzés a migrációs politika kulcseleme

Az Európai Unió külső határának hatékony ellenőrzése a legfontosabb a közösség új migrációs politikájában – mondta Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője egy keddi német lapinterjúban.

A Die Welt című lapban közölt interjúban Weber arra a felvetésre, miszerint az EU új menekültügyi politikájában várhatóan kevéssé kapnak szerepet azok az eszmék, amelyeket Angela Merkel német kancellár a 2015-ös menekültválságban érvényre akart juttatni, kiemelte: “2015 hibája az volt, hogy az európai vitában szinte csak a szolidaritásról volt szó, a menedékkérők uniós tagállamok közötti elosztását szabályozó mechanizmus volt a középpontban, a határok biztosítása és az elutasított menedékkérők hazajuttatása pedig nemigen volt téma, ezért a jövőben kiegyensúlyozott menekültügyi politikára van szükség, amely összhangot teremt a humanitás, a segítség és az ellenőrzés között”.

“Mindezek előfeltétele a működőképes határellenőrzés. Ha nem biztosítjuk és nem védjük meg az EU külső határait, akkor az embercsempész bandák, a maffia vagy Erdogan török elnök dönti el, hogy ki jön Európába” – mondta. “Ez elfogadhatatlan. Európának önállóan kell határoznia arról, hogy ki jöhet” – tette hozzá.

Kiemelte, hogy “Európának a humanitás kontinensének kell maradnia”, vagyis védelmet kell nyújtania a politikai üldözötteknek és a sürgősen segítségre szorulóknak. “Humanitárius kritériumok alapján kell dönteni, elsősorban a leginkább elesett embereket kell befogadni, és nem a 22 éves fiatalembereket, akik egy menekülttáborban is jól megvannak” – fogalmazott Weber.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Új elnöke lett a vezető román kormánypártnak

Florin Citu kormányfőt választotta a következő négy évre elnökévé szombaton a román kormány vezető erejét képező Nemzeti Liberális Párt (PNL). A feszült légkörű tisztújításon Citu 2878 szavazatot, ellenfele, a pártot négy éve vezető Ludovic Orban képviselőházi elnök 1898 voksot kapott.

Read More »

30 nap haladékot kapott az Evergrande

A 305 milliárd dolláros hiteltartozást felhalmozott Evergrande csütörtökön elmulasztotta egyik dollárkötvénye kamatainak kifizetését, ezzel közelebb került egy esetleges törlesztési csődhöz. A nemfizetés napjától 30 napos türelmi időszak indult, ha ez alatt nincs megoldás, jöhet a csőd. 

Read More »