Manfred Weber szerint a határellenőrzés a migrációs politika kulcseleme

Az Európai Unió külső határának hatékony ellenőrzése a legfontosabb a közösség új migrációs politikájában – mondta Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője egy keddi német lapinterjúban.

A Die Welt című lapban közölt interjúban Weber arra a felvetésre, miszerint az EU új menekültügyi politikájában várhatóan kevéssé kapnak szerepet azok az eszmék, amelyeket Angela Merkel német kancellár a 2015-ös menekültválságban érvényre akart juttatni, kiemelte: „2015 hibája az volt, hogy az európai vitában szinte csak a szolidaritásról volt szó, a menedékkérők uniós tagállamok közötti elosztását szabályozó mechanizmus volt a középpontban, a határok biztosítása és az elutasított menedékkérők hazajuttatása pedig nemigen volt téma, ezért a jövőben kiegyensúlyozott menekültügyi politikára van szükség, amely összhangot teremt a humanitás, a segítség és az ellenőrzés között”.

„Mindezek előfeltétele a működőképes határellenőrzés. Ha nem biztosítjuk és nem védjük meg az EU külső határait, akkor az embercsempész bandák, a maffia vagy Erdogan török elnök dönti el, hogy ki jön Európába” – mondta. „Ez elfogadhatatlan. Európának önállóan kell határoznia arról, hogy ki jöhet” – tette hozzá.

Kiemelte, hogy „Európának a humanitás kontinensének kell maradnia”, vagyis védelmet kell nyújtania a politikai üldözötteknek és a sürgősen segítségre szorulóknak. „Humanitárius kritériumok alapján kell dönteni, elsősorban a leginkább elesett embereket kell befogadni, és nem a 22 éves fiatalembereket, akik egy menekülttáborban is jól megvannak” – fogalmazott Weber.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »