Friss hírek

Az USA védettséget élvező migránsokat is kiutasíthat

Egy kaliforniai fellebbviteli bíróság döntése értelmében az amerikai kormány kiutasíthat egyes, eddig védettséget élvező migránsokat az Egyesült Államok területéről. A döntés négy ország – Salvador, Haiti, Nicaragua és Szudán – állampolgáraira vonatkozik, akik eddig az országaikban uralkodó humanitárius helyzet miatt élveztek védett státuszt.

Döntésével a fellebbviteli bíróság érvénytelenítette egy San Francisco-i szövetségi bíró korábbi határozatát, amely – az érintettek Egyesült Államokban született és már amerikai állampolgárságú gyermekeinek perkeresete nyomán – éppen e védett státuszra hivatkozva tiltotta meg e négy ország állampolgárainak kiutasítását. A döntés mintegy 300 ezer embert érint.

Donald Trump elnök kormányzata szerint a védettség immár nem jogos, mert ezek az országok, ahol valaha háborús viszonyok uralkodtak, mára már biztonságosnak tekinthetők. Érvelésében a fellebbviteli bíróság többek között kifejtette, hogy a védett státusz megszüntetéséről hozott kormányzati döntés nem kapcsolható össze Donald Trump amerikai elnök 2018-ban tett, egyes jogvédő szervezetek által vitathatónak ítélt bevándorlásellenes kijelentésével.

Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) nevű baloldali civil szervezet – amely az érintettek gyermekeinek perkeresetét támogatta – közleményben reményét fejezte ki, hogy a négy ország állampolgárainak kiutasítására a közeljövőben nem kerül sor. A közlemény emlékeztetett arra is, hogy ezek az emberek hosszú évek óta az Egyesült Államokban élnek, és gyermekeik már amerikai állampolgárok.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

Nő az oltási kedv Csehországban

Erősen nőtt az érdeklődés a koronavírus elleni oltás iránt Csehországban: míg október elején naponta alig néhány ezren vették fel az oltóanyagot, addig a hét elején ez a szám már elérte a napi harmincezret - derült ki az egészségügyi minisztérium honlapján kedden megjelent kimutatásokból.

Read More »

Férjhez ment a japán hercegnő

Mako japán hercegnő férjhez ment a volt egyetemi hallgatótársához, Komuro Keihez - közölte kedden a japán császári udvar ügyeivel foglalkozó kormányügynökség. A hercegnő a japán törvények értelmében ezzel elveszítette császári státuszát, mivel férje, Komuro közember.

Read More »