A fehérorosz gazdaságnak segítség kell

Az új elnökválasztás után Fehéroroszországnak szüksége lesz gazdasági támogatásra – jelentette ki Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető szerdán Varsóban. Mateusz Morawiecki kormányfő egy európai támogatási terv előterjesztését helyezte kilátásba.

“Rövidesen gazdasági tervet mutatunk be a fehérorosz nemzet, a fehérorosz állam számára, amelynek célja annak demonstrálása, hogy Európa nyitott Fehéroroszország iránt” – jelentette ki Morawiecki a varsói látogatásra érkezett Cihanouszkajával közös sajtóértekezleten. A terv részleteire a kormányfő nem tért ki.

Megerősítette, hogy Lengyelország kapuja az összes rászoruló fehérorosz állampolgár előtt nyitva áll. A nyáron elindított, Szolidárisak vagyunk Fehéroroszországgal nevű kormányprogram keretében segítik az üldözötteket és a “demokratikus, szabad, szuverén Fehéroroszországért” küzdő csoportokat. “Valódi segítséget akarunk nemzetközi szinten, valódi anyagi segítséget az üldözöttek számára” – hangsúlyozta Morawiecki, aláhúzva, hogy minden, a fehéroroszországi tiltakozások során megsérült személy segítséget kaphat Lengyelországban, sokan már ottani orvosi kezelésben részesülnek.

Cihanouszkaja nyilatkozatában a fehérorosz hatósági erőszakról beszélt, hangsúlyozva, hogy nemzete számára Aljakszandr Lukasenka elnök már nem bír legitimitással, nem fogadhatják el őt vezetőként. A társadalmon “egy új és igazságos választás segítene” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy az új elnök nyitott politikát fog folytatni az összes szomszéd ország irányában.

A politikusnő reményét fejezte ki, hogy egy új választás után Fehéroroszország jó kapcsolatokat ápol majd Lengyelországgal, Varsó pedig támogatni fogja Minszket erkölcsileg és énzügyileg is, hiszen Fehéroroszország – mint mondta – “gazdaságilag a szakadék szélén áll”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Morawiecki szerda délelőtt a miniszterelnöki hivatalban fogadta Cihanouszkaját. Közös sajtóértekezletüket az egyik lengyelországi fehérorosz szervezet, a 2012 óta működő Fehérorosz Ház Alapítvány új, a lengyel állam által adományozott székházában tartották. Az eseményen Morawiecki jelképesen átadta Cihanouszkajának a ház kulcsát. Az ünnepségen részt vett Paval Latuska és Olha Kavalkova, a fehéroroszországi ellenzéki Koordinációs Tanács Lengyelországban tartózkodó tagjai is.

Lengyelországban több mint 40 ezer fős, saját szervezetekkel rendelkező fehérorosz kisebbség él.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

DAX elemzés: fontos ellenállást tesztel az index

Ma délelőtt 11 órakor tették közzé a ZEW Intézet áprilisi hangulatindexét, ami csalódást okozott. A DAX jelenleg a múlt heti korrekció 61,8%-os visszatérési szintjét teszteli 15.270 pontnál, és ez a zóna alkotja a rövidtávú emelkedő háromszög felső határát is.

Read More »

Feszült a helyzet Ukrajnában, aggódik a G7

A világ hét legfejlettebb iparú országának külügyminiszterei és Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn közös állásfoglalásban fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy Oroszország jelentős haderőt vont össze az ukrán határ mentén és az általa önkényesen elcsatolt Krím-félszigeten.

Read More »

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »