A fehérorosz gazdaságnak segítség kell

Az új elnökválasztás után Fehéroroszországnak szüksége lesz gazdasági támogatásra – jelentette ki Szvjatlana Cihanouszkaja fehérorosz ellenzéki vezető szerdán Varsóban. Mateusz Morawiecki kormányfő egy európai támogatási terv előterjesztését helyezte kilátásba.

„Rövidesen gazdasági tervet mutatunk be a fehérorosz nemzet, a fehérorosz állam számára, amelynek célja annak demonstrálása, hogy Európa nyitott Fehéroroszország iránt” – jelentette ki Morawiecki a varsói látogatásra érkezett Cihanouszkajával közös sajtóértekezleten. A terv részleteire a kormányfő nem tért ki.

Megerősítette, hogy Lengyelország kapuja az összes rászoruló fehérorosz állampolgár előtt nyitva áll. A nyáron elindított, Szolidárisak vagyunk Fehéroroszországgal nevű kormányprogram keretében segítik az üldözötteket és a „demokratikus, szabad, szuverén Fehéroroszországért” küzdő csoportokat. „Valódi segítséget akarunk nemzetközi szinten, valódi anyagi segítséget az üldözöttek számára” – hangsúlyozta Morawiecki, aláhúzva, hogy minden, a fehéroroszországi tiltakozások során megsérült személy segítséget kaphat Lengyelországban, sokan már ottani orvosi kezelésben részesülnek.

Cihanouszkaja nyilatkozatában a fehérorosz hatósági erőszakról beszélt, hangsúlyozva, hogy nemzete számára Aljakszandr Lukasenka elnök már nem bír legitimitással, nem fogadhatják el őt vezetőként. A társadalmon „egy új és igazságos választás segítene” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy az új elnök nyitott politikát fog folytatni az összes szomszéd ország irányában.

A politikusnő reményét fejezte ki, hogy egy új választás után Fehéroroszország jó kapcsolatokat ápol majd Lengyelországgal, Varsó pedig támogatni fogja Minszket erkölcsileg és énzügyileg is, hiszen Fehéroroszország – mint mondta – „gazdaságilag a szakadék szélén áll”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Morawiecki szerda délelőtt a miniszterelnöki hivatalban fogadta Cihanouszkaját. Közös sajtóértekezletüket az egyik lengyelországi fehérorosz szervezet, a 2012 óta működő Fehérorosz Ház Alapítvány új, a lengyel állam által adományozott székházában tartották. Az eseményen Morawiecki jelképesen átadta Cihanouszkajának a ház kulcsát. Az ünnepségen részt vett Paval Latuska és Olha Kavalkova, a fehéroroszországi ellenzéki Koordinációs Tanács Lengyelországban tartózkodó tagjai is.

Lengyelországban több mint 40 ezer fős, saját szervezetekkel rendelkező fehérorosz kisebbség él.

Forrás: MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »