Év végéig marad a bérkompenzáció Horvátországban

A horvát munkaügyi hivatal igazgatótanácsa az év végéig meghosszabbította a koronavírus okozta gazdasági nehézségek ellensúlyozására hozott gazdaságélénkítő csomag azon intézkedéseit, amelyek a mikro-, kis- és közepes vállalatokat támogatják – írta a Vecernji List című napilap kedden.

Eddig 543 cég 24 129 alkalmazottja vette igénybe a rövidített munkaidő bevezetésének támogatásra hozott átmeneti, 2000 kunás (95 ezer forintos) bérkompenzációt, amit most decemberig kiterjesztettek. Továbbá azok a vállalatok is tovább részesülnek állami támogatásban, amelyek forgalma legalább 60 százalékkal visszaesett a válság miatt. Ezen mikro-, kis- és közepes vállalatok dolgozói továbbra is 4000 kunás (190 ezer forint) havi fizetést kapnak az államtól, a cégek pedig mentesülnek az adó- és járulékfizetés alól. A rendelet főleg az utasszállító cégeket, valamint a turizmusban, a vendéglátóiparban, a kultúrában és a szabadidős szolgáltató ágazatban dolgozó vállalkozókat érinti, valamint azokat, akiknek a válságstáb döntése miatt be kellett vagy be kell majd zárniuk.

A kormány arra számít, hogy 70 ezer dolgozó veszi majd igénybe a támogatást, amelyre 800 millió kunát (38 milliárd forintot) különítettek el az állami költségvetésben, és amit uniós forrásokból akarnak pótolni.

A Horvát Turisztikai Szövetség (HTZ) adatai szerint az első hét hónapban 3,3 millió turista látogatta meg az országot; a vendégek száma 68 százalékkal volt kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban. Júliusban kicsit jobb volt a helyzet, a tavalyi forgalom 50 százalékát teljesítették, ekkor 2,5 millió turista érkezett az országba. Augusztus közepétől azonban Horvátországot – a fertőzés terjedése miatt – több európai ország is tiltólistára helyezte. A turizmusból származó forgalom a horvát bruttó hazai termék (GDP) közel húsz százalékát teszi ki.

Rekordmértékben csökkent a horvát GDP

Szlovénia és Ausztria is szigorú szabályokkal várja a Horvátországból érkezőket

Andrej Plenkovic horvát kormányfő a CNN-nek adott interjújában elmondta: a határok megnyitásával „kalkulált kockázatot” vállaltak, ugyanakkor kiemelte, hogy a fertőzöttek száma az utolsó hetekben emelkedett meg, de a halálozási arány alacsony maradt – öt fő százezer lakosra vetítve -, ami sokkal kevesebb, mint más európai országokban.

„Sikerült összeegyeztetni az emberek egészségét és a turizmusból származó bevételeket, amely az egyik legfontosabb gazdasági ágazat az országban” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Forrás: MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »