Munkahelyek tízezrei szűntek meg a német gépiparban

A német gépiparban 32 ezer munkahely szűnt meg az év első felében a koronavírus-válság, a kereskedelmi konfliktusok és az autóipar strukturális átalakulása miatt – ismertette hétfői közleményében az ágazat szakmai képviseleti szervezete, a VDMA.

A mintegy 3300 tagvállalattal rendelkező VDMA (Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbau e. V.) kimutatása szerint június végén 1,03 millió volt a foglalkoztatottak száma az ágazatban.

Ralph Wiechers, a VDMA vezető közgazdásza szerint a szektor hatalmas terheit tekintve az állásvesztés mérsékelt, és ez elsősorban a részmunkaidős foglalkoztatásnak köszönhető. “Olaf Schoz pénzügyminiszter a helyes úton jár a részmunkaidős foglalkoztatási program 24 hónapra történő meghosszabbításának javaslatával” – jegyezte meg.

Az erősen exportorientált ágazatban a foglalkoztatottak bő egyharmada dolgozott részmunkaidőben július elején. A részmunkaidősök száma a júniusi 354 ezerről 378 ezerre emelkedett ugyan, de ezzel együtt is jóval elmarad a korábbi hónapokra jellemző számoktól. “A be nem töltött állások száma a felére csökkent a tavalyihoz képest” – mondta Wiechers.

A gépipar nehézségei elsősorban a koronavírus-válságnak tulajdoníthatóak, ami az év első felében a megrendelések 16 százalékos csökkenését idézte elő; különösen az exportkereslet esett vissza. A kereskedelmi konfliktusok negatív hatása már a múlt évi teljesítményt is megterhelte.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek