Újabbb román szociáldemokrata politikus bukik bele a korrupciós ügyeibe

A romániai Dolj megyei törvényszék kedden megvesztegetés elfogadásáért hat és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Darius Valcovot, Slatina város volt polgármesterét, aki a tavaly őszig kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik fő gazdasági stratégájának számított. Az ítélet nem jogerős.

A 2017-ben indult perben a korrupcióellenes ügyészség (DNA) azzal vádolta Valcovot, hogy 2012-ben Slatina polgármestereként tíz százalékos részesedést kért és kapott egy üzletembertől, cserébe azért, hogy annak cége időben és hiánytalanul megkapja a leszerződött és elvégzett munkálatok ellenértékét a városházától. A vádhatóság szerint Valcov másik két esetben is hasonlóan járt el, és összesen 4,3 millió lej (310 millió forint) kenőpénzt kapott.

A politikus ellen több korrupciós ügyben is vádat emeltek Romániában, de egyikben sem született még jogerős ítélet.

A legfelsőbb bíróság 2018-ban első fokon nyolc év börtönbüntetésre ítélte üzérkedésért és pénzmosásért Valcovot, aki abban az időszakban Viorica Dancila miniszterelnök gazdasági tanácsadója volt. Az akkori vádirat szerint Valcov Slatina polgármestereként kétmillió euró kenőpénzt fogadott el egy üzletembertől előnyös önkormányzati szerződésekért, később pedig szenátorként és pénzügyminiszterként közvetítőkön keresztül a tisztséggel összeegyeztethetetlen kereskedelmi tevékenységet folytatott.

  • Korábban írtuk:

A nagy médiavisszhangot keltő bűnügyi vizsgálat elején, 2015-ben a politikustól három aranyrudat, 172 értékes festményt és több mint félmillió eurónyi készpénzt foglaltak le. A festmények között három Picasso-, egy Renoir- és több Warhol-mű volt.

Valcov három hónapig pénzügyminiszterként tevékenykedett Victor Ponta volt miniszterelnök kormányában, majd Liviu Dragnea pártelnöksége idején ő dolgozta ki a 2016-os parlamenti választásokat fölényesen megnyerő PSD bér- és nyugdíjemelésekre, illetve adócsökkentésekre alapozott, a fogyasztást serkentő gazdasági programját.

Forrás: MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »