Trump bekeményít, ha megváltoztatják a támaszpontok neveit

Megvétózhatja a védelmi költségvetést, ha megváltoztatják a konföderációs tábornokokról elnevezett amerikai katonai támaszpontok neveit – jelentette ki az amerikai elnök a Fox televízióban vasárnap sugárzott interjúban. Az előre rögzített beszélgetésben Donald Trump a koronavírus-járványtól kezdve a rá nézve kedvezőtlen népszerűségi adatokat mutató felmérésekig többféle témát érintett.

A katonai támaszpontok neveinek megváltoztatásával összefüggésben a riporter felvetette, hogy vajon nem sértő-e a konföderációs zászló, amelyet az Egyesült Államokban sokan a feketékkel szembeni fajgyűlölet és a rabszolgatartó korszak jelképének gondolnak.

“Attól függ, hogy kivel beszélünk és mikor beszélünk róla” – válaszolta Trump, majd kifejtette: akinek van ilyen zászlója, az büszke rá, és nem a rasszizmussal hozza összefüggésbe, utalva a déli tagállamok által az amerikai polgárháború idején (1861-1865) létrehozott úgynevezett konföderációs államszövetségre.

  • Előzmények
Május vége óta, amikor Minneapolisban egy afroamerikai férfi a rendőri erőszak következtében meghalt, és ennek nyomán gyakran erőszakba torkolló megmozdulások robbantak ki Amerika-szerte, egyre többen követelik a rabszolgatartó múltra emlékeztető szobrok és emlékek elmozdítását. Így került szóba konföderációs tábornokokról elnevezett tíz amerikai katonai támaszpont nevének megváltoztatása is. A konföderációs zászlót pedig Mark Esper védelmi miniszter – egy, a múlt héten nyilvánosságra került belső feljegyzés szerint – kitiltja a katonai létesítményekből.

Tovább puhítják Trumpot a támaszpontok átnevezése ügyében

Szobrok eltávolításával és támaszpontok átnevezésével oldanák a feszültséget az USA-ban

Az interjúban Trump megpendítette azt is, hogy esetleg a koronavírus-járvány anyagi-gazdasági következményeit enyhítő újabb csomagtervet sem írja alá abban az esetben, ha az nem tartalmazza a fizetésre kivetett adó csökkentését.

“Először látnom kell a törvényt, majd utána döntök, de valóban megfontolom, hogy az adócsökkentés nélkül ne írjam alá” – fogalmazott. Ezzel lényegében a már a múlt héten kifejtett álláspontját ismételte meg. Hangsúlyozta azt is, hogy a csomagtervnek tartalmaznia kell a vállalkozások pénzügyi védelmét biztosító intézkedéseket is.

A járványról beszélve

Trump úgy vélekedett: a járvány fellángolása annak tudható be, hogy a korábbinál jóval több vírustesztet végeznek, s így több fertőzöttet regisztrálnak.

Jónak mondta viszonyát Anthony Faucival, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet igazgatójával, a Fehér Ház járványügyi tanácsadói csapatának tagjával, bár hozzátette, hogy Fauci “kicsit riadalmat keltő” szokott lenni. Kijelentette ugyanakkor, hogy a járványügyi szakember a válság egyes kérdéseinek megítélésében többször is tévedett. Felidézte, amikor Fauci kifejezetten nem tanácsolta a szájmaszk viselését, vagy amikor a koronavírus megjelenésekor azt mondta, hogy a járvány nem jár nagy kockázattal, hamar el fog múlni. Trump megemlítette még, hogy a szakértő ellenezte a Kínából érkező repülőjáratok átmeneti felfüggesztését is, de aztán nyilvánosan belátta, hogy ebben nem volt igaza.

“Nem állok vesztésre” Bidennel szemben

Az elnök vitatta a Fox televízió legutóbbi felmérését, amely szerint a kulcsfontosságú államokban messze lemarad kihívója, a demokraták várható elnökjelöltje, Joe Biden mögött.

“Nem állok vesztésre, mert ezek hamis közvélemény-kutatási adatok. Hamisak voltak 2016-ban, most pedig még annál is hamisabbak” – fogalmazott, kijelentve, hogy kampánycsapatának belső felmérései szerint ő vezet az úgynevezett ingadozó – tehát nem mindig republikánusokra vagy mindig demokratákra szavazó – államokban. Joe Bidenről Trump azt mondta: “nem tud két mondatot összerakni”.

A Fox televízió legutóbbi felmérését pénteken este hozták nyilvánosságra. Ez alapján Biden országosan 49:41 arányban vezet Trump előtt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Célegyenesben a veszteséges Air India privatizációja

Az indiai kormányzat még a koronavírus-járvány előtt jelentette be, hogy teljes egészében megválna az Air India légitársaságtól, amely már a vírusválság előtt is jelentős adósságot halmozott fel. Korábban a tulajdonrész felének értékesítésével próbálkoztak, de akkor nem akadt egyetlen ajánlattevő sem.

Read More »