Ázsiai makroadatok rontották el a piaci hangulatot

Az európai tőzsdék hétfőn egy százalék feletti nyereséggel nyugtázták a koronavírus-ellenes oltóanyag kísérleteiről érkező kedvező híreket, ma reggel azonban gyenge makrogazdasági adatok érkeztek Ázsiából, így veszteséggel nyithatnak az európai piacok.

A tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a londoni FTSE-100 index 1,3 százalékkal, a frankfurti DAX index 1,7 százalékkal, a párizsi CAC-40 index 1,5 százalékkal, a milánói FTSE MIB 1,4 százalékkal csökkenhet a kereskedés kezdetén, az euróövezeti EuroStoxx50 index pedig 1,5 százalékkal kezdhet alacsonyabban.

Tegnap még jó hangulat volt, a BioNTech és a Pfizer kísérleti oltóanyaga gyorsított engedélyeztetési eljárásba került az amerikai gyógyszerfelügyeletnél, a befektetők mindemellett bizakodva tekintettek az induló negyedéves tőzsdei eredmény beszámoló periódus kezdete elé is.

  • Kapcsolódó cikkünk:

DAX-elemzés: a piac nem foglalkozik a koronavírus terjedésével

Reggelre elromlott a hangulat

Az amerikai tőzsdék vegyesen fejezték be a hétfői kereskedést, Ázsiában pedig nagy indexveszteségekkel indult a keddi globális tőzsdenap. Az európai kereskedési idő kezdete előtt két órával Tokióban és Sanghajban egy százalékkal álltak mínuszban az árfolyammutatók, Hongkongban másfél százaléknyi volt az indexveszteség, Szöulban és Szingapúrba pedig fél százalékkal ment pirosba az árfolyamindex.

Kedden nem túl kedvező makrogazdasági adatok érkeztek Ázsiából:

  • A japán ipari termelés 8,9 százalékkal csökkent májusban az előző havihoz képest az áprilisi 9,8 százalékos havi csökkenés után. A májusi már az ipari termelés sorban a negyedik havi csökkenése volt Japánban.
  • Szingapúrban éves bázison 12,6 százalékkal zsugorodott a GDP a második negyedévben, szemben a 10,5 százalékos piaci várakozással. A negyedéves csökkenés 41,2 százalékos volt, a valaha regisztrált legnagyobb. A városállam mínusz 7 és mínusz 4 százalék közötti GDP-csökkenésre számít az idén, történetében a legnagyobbra.

A kínai piacokon erősen rontja a befektetői hangulatot az amerikai-kínai politikai ellentétek eszkalálódása. Az amerikai külügyminiszter például hétfőn teljesen jogtalannak nevezte Kína területi igényeit a dél-kínai tengeren.

A várakozásokkal ellentétesen alakult viszont Kína júniusi külkereskedelmi mérlege. Az export és az import is növekedett a várt csökkenés helyett, a kereskedelmi többlet pedig kevesebb lett a vártnál.

A kínai vámszolgálat kedden közzétett adatai szerint júniusban a kivitel dollárban számított értéke éves összehasonlításban 0,5 százalékkal emelkedett. Elemzők 1,5 százalékos csökkenésre számítottak azt követően, hogy májusban a világjárvány hatásaira a kínai export 3,3 százalékkal zsugorodott.

A behozatal dollárban számolt értéke még jobban felülmúlta az elemzői várakozásokat: júniusban 2,7 százalékkal erősödött éves összevetésben, szemben a 10,0 százalékos gyengülést valószínűsítő elemzői jóslatokkal. A kínai import ezzel júniusban az idei legjobb teljesítményt produkálta, májusban még 16,7 százalékos zsugorodást mértek.

Az olaj ára csökkent kedden, ahogy a koronavírus-fertőzések számának a növekedésétől tartva ismét aggodalom ébredt az olajpiacon a kereslet várható alakulásával szemben. A Brent ára 1,69 százalékkal hordónként 42,00 dollárra, a WTI ára 2,00 százalékkal 39,30 dollárra csökkent.

Forrás: MTI

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »