Megnehezíti Merkelék dolgát az eurócsoport új elnöke

Paschal Donohoe ír pénzügyminisztert választották az eurócsoport új elnökévé a közös pénznemet használó tizenkilenc európai uniós tagállam tárcavezetőinek csütörtöki tanácskozásukon.

Paschal Donohoe a volt portugál pénzügyminisztert, Mario Centenót váltja az elnöki székben, akinek megbízatása hétfőn jár le. Centeno Twitter-üzenetben búcsúzott, amelyben kijelentette, megbízatása során még a legnehezebb időszakban is sikerült az eurócsoportot hatékony válságkezelővé tennie.

Az új elnök elmondta, hogy legfontosabb feladatának azt tekinti, hogy a válság utáni helyreállítás mindenki számára egyenlően és tisztességesen történjen.

Donohoe az elnökségért folyó versenyben a luxemburgi pénzügyminisztert, Pierre Gramegnát és a spanyol gazdasági minisztert, Nadia Calvinót utasította maga mögé, mivel egyikük sem szerezte meg a megválasztáshoz szükséges tíz titkos szavazatot.

Az ír jelölt győzelme mind Franciaország, mind pedig Németország számára csalódást jelent, mivel mindkét ország nyilvánosan is a spanyol jelöltet, Nadia Calvinot támogatta. Az eurózóna leginkább eladósodott államai – Görögország, Olaszország és Portugália – szintén a spanyol miniszter győzelmét preferálták volna.

Az ír szakpolitikus kinevezése szakértők szerint mérföldkövet jelent Írország számára, tíz évvel azután, hogy az ország a pénzügyi válság idején euróövezeti mentőcsomagban részesült. Saját elmondása szerint egy „hidat” szeretne létrehozni  a konzervatív költségvetési politikát szorgalmazó nemzetek  – mint Hollandia és Ausztria -, illetve a lazább közkiadási szabályozást támogató országok között.

Nehéz lesz a pénzosztás

Paschal Donohoe ugyanakkor azt is világossá tette, hogy ha nem is azonnal, de az eurózóna gazdaságainak vissza kell térniük a szigorú költségvetési célok kijelöléséhez és azok betartásához.

Utóbbi kijelentésnek várhatóan még szerepe lesz az EU 750 milliárd eurós helyreállítási alapjáról szóló tárgyalásokon is, ahol Németország a koronavírus-járvány által leginkább sújtott országok vissza nem fizetendő forrásokkal történő támogatását szorgalmazza, míg az ellenoldal – Ausztria, Hollandia, Dánia és Svédország vezetésével – csak hiteleket, azaz később visszafizetendő forrásokat nyújtana a helyreállításhoz.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Az eurócsoport az első ülését 1998 júniusában tartotta Luxemburgban. Az eurócsoport első elnöke Jean-Claude Juncker korábbi luxemburgi miniszterelnök, az Európai Bizottság előző elnöke volt. A formáció az euróövezetbe tartozó uniós tagállamok gazdaságpolitikáinak szoros összehangolására összpontosít. Általában havonta egyszer ül össze, rendszerint az európai uniós tagországok gazdasági és pénzügyi miniszterei ülésének előestéjén.

Forrás: CNBC / MTI / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »