Nagy-Britannia is beszáll a műholdas internetbizniszbe

A brit kormány megpróbálja felvenni a versenyt a Tesla alapító Elon Musk nevével fémjelzett Starlink műholdas hálózattal, ugyanis részesedést vásárolnak a csődközelbe került OneWeb társaságban, mely ugyanúgy egy több száz műholdból álló hálózattal szolgáltatna nagysebességű internetet az egész világon.

A OneWeb-et 2012-ben alapították, akkor 3 milliárd dollárt kalapoztak össze befektetőktől a műholdhálózat kiépítéséhez, de a pénz elfogyott, a fő befektető, a japán Softbank pedig nem adott több pénzt a projektre, így a cég idén márciusban csődöt jelentett.

A OneWeb a csőd idején mindössze 74 műholdat küldött fel földkörüli pályára a tervezett 648-ból, miközben a Starlink már több mint 500 műholddal rendelkezik.

Ekkor került képbe egy új konzorcium, melyben az indiai Bharti Global, a Bharti Airtel tulajdonosa – a világ harmadik legnagyobb mobilszolgáltatója 425 millió ügyféllel – és a brit kormány együttesen egy 1 milliárd dollár feletti mentőcsomagot ajánlott a cég megmentésére a New Yorkban tartott aukción. Ezzel a One Web egy második esélyt kapna és újra alkalmazni tudná a korábban kényszerből elbocsátott dolgozóit.

Alok Sharma, az üzleti ügyek minisztere megerősítette, hogy a brit kormány 500 millió dollárt fektetne be és ezzel jelentős részesedést szerezne a londoni székhelyű  társaságban. A részesedés mértéke a jelentések szerint 20% körüli.

A OneWeb eddig Floridában építette műholdjait az Airbus-szal kötött partneri együttműködés keretében, de az ügylet sikeres lezárása esetén a gyártást Nagy-Britanniába költöztetnék.

New York déli kerületének csődbírósága július 10-én dönt majd arról, hogy elfogadja vagy elutasítja a konzorcium ajánlatát.

  • Kapcsolódó anyagok:

Forrás: CNBC

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »