Jövő héttől enyhül a brit kormány karanténszabályozása

Jövő péntektől számos országból, köztük Magyarországról karanténkötelezettség nélkül lehet beutazni Angliába – közölte pénteken a brit közlekedési minisztérium.

A tárca által péntek délután közzétett teljes listán több tucatnyi olyan ország szerepel, amelyek esetében a brit kormány július 10-től feloldja az Angliába beutazókra érvényes, 14 napos elkülönítést előíró karanténszabályozást.

A karanténelőírás alól mentesített országok között van mások mellett Magyarország, Csehország, Lengyelország, Németország, Franciaország, Spanyolország és Olaszország.

Portugália, Svédország, az Egyesült Államok és Kína, a közép- és kelet-európai EU-országok közül Bulgária és Románia nem szerepel a listán.

A minisztériumi közlemény hangsúlyozza, hogy az enyhítés az Angliába érkezőkre vonatkozik, az Egyesült Királyság többi nemzete, vagyis Skócia, Wales és Észak-Írország kormányai saját hatáskörükben döntenek arról, hogy mely országok esetében mentesítik a beutazókat a karanténkötelezettség alól.

A közlekedési minisztérium kiemelte azt is, hogy az angliai karanténkötelezettség alól azok a beutazók mentesülhetnek, akik az érkezésük előtti 14 napban nem jártak olyan országokban, amelyek nem szerepelnek az angliai karanténelőírás alól mentesített országok listáján.

A tárca közölte: a brit kormány elvárása az, hogy az angliai beutazási karanténkötelezettség alól felmentett országok szintén ne kötelezzék elkülönítésre a hozzájuk érkező briteket. Így biztosítható ugyanis, hogy a külföldi nyaralásra utazó briteknek sem úti céljukon, sem hazautazásuk után ne kelljen karanténba vonulniuk.

A minisztérium hangsúlyozta azt is, hogy a karantén-előírás alól mentesített országok listáját a brit kormány folyamatos felülvizsgálat alatt tartja, és ha az egészségügyi kockázatok valahol ismét növekednének, annak az országnak vagy térségnek az esetében ismét bevezethető az elkülönítési előírás.

A karantén-előírás megszüntetése a mentesített országokból vasúton, hajóval vagy repülőgéppel Angliába érkezőkre egyaránt vonatkozik majd.

  • Előzmények:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »