Az Airbus 40 százalékkal visszavágja a termelést

Az Airbus körülbelül 40 százalékkal kevesebb repülőgépet fog gyártani az elkövetkező két évben a válság előtti tervekhez képest – közölte hétfőn Guillaume Faury, a vállalat vezérigazgatója, hozzátéve, hogy az utasszámok visszaesése miatt a gyártó kénytelen gyors szerkezetátalakítási terveket készíteni, ami viszont számos munkahelyet veszélybe sodor.

A Reuters még június elején számolt be arról, hogy az Airbus – a szerkezetátalakítás keretében – 2020-ban és 2021-ben 40 százalékkal kevesebb gépet tervez gyártani, mint a koronavírus-járvány előtt. A cégvezér most ezt erősítette meg nyilatkozatában, hozzátéve, hogy a termelés 2025-re normalizálódik teljesen.

Iparági források szerint a drasztikus mértékű termeléscsökkentés várhatóan a vállalat munkaerejének szerkezetátalakítását is maga után vonja, amelynek részleteit az Airbus július végéig ismerteti. Az említett források előrejelzése alapján mintegy 14 000-20 000 munkahelyet kell szakaszosan megszüntetni az új termelési célok következtében.

Uniós tisztviselők szerint a tervek már szerdán nyilvánosságra kerülhetnek, amikorra is az Airbus – a kétnapos szakszervezeti találkozó végére – vészhelyzeti ülést hívott össze.

Bár Faury nem beszélt a részletekről, azt egyértelművé tette, hogy a jelenlegi kényszerszabadságolások “nem elegendőek”, tehát szinte borítékolható, hogy sokan elvesztik az állásukat. “Ez egy brutális lépés, de meg kell lépnünk. A jövőnk a tét” – fogalmazott a vezérigazgató.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters

Friss hírek