Európában is egyre erőszakosabbá válnak a tüntetések

A koronavírus-járvány miatti hatósági intések ellenére vasárnap is tízezrek vonultak az utcákra a brit nagyvárosokban a rasszizmus és a rendőri brutalitás ellen tiltakozva. A nyugat-angliai Bristolban ledöntötték az egyik leghírhedtebb XVII. századi angol rabszolgakereskedő szobrát, Londonban vasárnap este a tüntetők összecsaptak a rendőrséggel.

Vasárnap demonstrációk voltak Manchesterben, Wolverhamptonban, Nottinghamben, Glasgowban és Edinburghban is. Londonban több tízezres tömeg vonult a Temze déli oldalán nemrégiben felépült új amerikai nagykövetség elé, ahol George Floyd halála ellen tiltakoztak. A tüntetők ezután a kormányzati negyedbe, a parlament elé és a miniszterelnöki hivatalnak otthont nyújtó Downing Streethez vonultak, itt azonban rendőrsorfal állította meg a menetet.

A tüntetés nagyrészt békés volt, de több csoport fémkorlátokkal, kövekkel kezdte dobálni a rendőröket, akik ezután visszaszorították a parlament közeléből a tömeget.

Cressida Dick, a Scotland Yard – a londoni rendőrség – főparancsnoka vasárnap esti közleményében tudatta, hogy a londoni megmozdulások kezdete óta eddig 27 rendőr sérült meg, közülük 14 a hétvégén. A megmozdulások számos résztvevőjét őrizetbe vették és nekik bíróság előtt kell felelniük a rendőrök elleni erőszakos fellépésért.

A nyugat-angliai Bristolban vasárnap a tüntetők ledöntötték és a kikötőben a vízbe dobták Edward Colston egykori rabszolgakereskedő szobrát.

https://www.instagram.com/p/CBI3SqMDydE/

Brüsszelben előkerült a vízágyú

A belga rendőrök vízágyút is bevetettek a sörösüvegekkel és macskakövekkel rájuk támadó tüntetőkkel szemben a mintegy tízezer ember részvételével, a rasszizmus és a rendőri brutalitás ellen vasárnap délután tartott brüsszeli tüntetést követően. A rendbontók gyújtogattak, kirakatokat törtek be, és üzleteket fosztottak ki. Ezidáig 150 embert állítottak elő – közölte a helyi média vasárnap.

A rasszizmus elleni vasárnapi megmozdulást a belga főváros igazságügyi palotája előtt tartották. A tüntetés résztvevői a belga társadalomban is tapasztalható idegengyűlöletre, valamint a színesbőrűek hátrányos megkülönböztetésére hívták fel a figyelmet, illetve a belga rendőrség szerintük gyakran indokolatlan fellépése ellen tiltakoztak.

Rendőrségi információk szerint a megmozdulás kezdetben incidens nélkül zajlott. A rendezvény végén tüntetők mintegy száz fős elvonuló csoportja rendőrautókat dobált meg és rendőrökre támadt az igazságügyi palotától mintegy 500 méterre található Porte de Namur nevű kereszteződés közelében. A helyszín a Brüsszel fekete lakosságának otthont adó kerület, az úgynevezett Matonge-negyed közelében fekszik. A város felett rendőrségi helikopter körözött. Ilse Van de Keere, a brüsszeli rendőrség szóvivője azt mondta, a rendbontók szemeteseket, kartondobozokat gyújtottak. Több üzlet jelentős károkat szenvedett, miután kirakataikat betörték és kifosztották. A környéket lezárták. A rendőrség vízágyúkat használt a tömeg oszlatására. Sokan megsebesültek, köztük egy újságíró – közölte.

  • Előzmények
Az elmúlt két hétben először az Egyesült Államok, majd a világ több nagyvárosában zajlottak megmozdulások, amelyek kiváltó oka az volt, hogy nemrégiben egy afroamerikai férfi durva rendőri intézkedés következtében életét vesztette. George Floydot egy igazoltatás során négy fehér rendőrtiszt a földre kényszerítette, majd egyikük percekig térdelt a nyakán. A férfi levegőért könyörgött, később pedig a kórházba szállítás közben meghalt.

Nem csillapodnak a kedélyek Amerikában, Trump akár a hadsereget is bevetné
Folytatódnak a zavargások az amerikai nagyvárosokban
Veszélyes ellenfelet szerzett az anarchiától tartó Trump

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »