Kötvénykibocsátással erősítik mérlegüket az amerikai óriáscégek

Jó hitelminősítésű amerikai vállalatok, köztük a Walt Disney, az Apple és az ExxonMobil ezer milliárd dollár forrást vont be kötvénykibocsátás révén az év első öt hónapjában, hogy erősítse pénzügyi helyzetét a koronavírus-járvány miatt zuhanórepülésre váltó gazdaságban.

Ez majdnem duplája a tavalyi első öt hónapban bevont 540 milliárd dollárnak, és megközelítette az utóbbi öt év éves átlagában mért 1300 milliárd dollárt a Refinitiv (a világ egyik legnagyobb pénzpiaci adat- és infrastruktúraszolgáltatója) adatai szerint.

A legnagyobb kibocsátó a Boeing repülőgépgyártó volt 25 milliárd dollár értékű kötvénnyel, a második helyezett számítástechnikai szolgáltató konszern, az Oracle 20 milliárddal, az AT&T telekommunikációs vállalat pedig 12,5 milliárd dollárt gyűjtött.

Az adatok gyűjtésének kezdete, 1990 óta először fordult elő, hogy három egymást követő hónapban – február, március, április – meghaladta a 200 milliárd dollárt a jó hitelminősítésű amerikai vállalatok által kibocsátott kötvények értéke.

A vállalatok a frissen bevont tőkét folyószámla-hitelek törlesztésére és készpénzállományuk feltöltésére használták. A Bank of America elemzői arra számítanak, hogy az év hátralévő részében mérséklődik a vállalati kötvénykibocsátás, a második félévben 200-300 milliárd dollárra rúg majd az ilyen jellegű tranzakciók értéke.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »