Görögország sikeresen vette fel a harcot a járvánnyal szemben

Görögország hosszú évek óta szinte csak problémát jelent Európának, a világjárvány tekintetében azonban nincs oka szégyenkezni.

Görögország ugyanis sokkal gyorsabban reagált, mint például Olaszország és Spanyolország: a vírus február végi felbukkanását követően kijárási korlátozásokat és a közösségi távolságtartásra vonatkozó egyéb intézkedéseket vezettek be, amelyeket kevés kivétellel mindenhol betartottak az emberek, továbbá az első bizonyítottan Covid-19 okozta haláleset után 4 nappal bezárták a nem alapvető létszükségleteket kielégítő boltokat – az olaszoknál ezen intézkedések meghozatalával 18, a spanyoloknál pedig 30 napot vártak.

A korai intézkedések pedig mindeddig sikeresen és jelentősen csökkentették az ország – egyébként bizonytalan lábakon álló – egészségügyi rendszerére nehezedő nyomást. És tekinettel a gyors reagálásra, Görögországban valószínűleg előbb visszatérhet az élet a megszokott kerékvágásba, mint másutt.

https://www.instagram.com/p/B-wJNA6JIFY/

Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök hétfőn szintén országa koronavírus-járvány elleni küzdelemben tett erőfeszítéseit méltatta, ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy nem szabad lankadni, főleg nem az április 19-i ortodox húsvét előtt, amikor hagyományosan százezrek gyűlnek össze családi körben ünnepelni.

„A legjobb oldalunkat mutattuk meg. Ez büszkeséggel tölt el és bátorsággal fegyverez fel a harc folytatására” – hangoztatta Micotákisz televízióban közvetített beszédében. „A háborút azonban még nem nyertük meg” – húzta alá.

A konzervatív kormányfő otthonmaradásra sürgetett mindenkit az ortodox húsvétra tekintettel. Felszólította az embereket, hogy ne menjenek a templomokba, mert semmivé válhatnak az ország eddigi erőfeszítései a vírusfertőzés feltartóztatására. Hangsúlyozta: a hívők egészsége forog kockán. „Egy hajszál választja el a győzelmet a vereségtől” – fűzte hozzá. A kijárási tilalmat megszegőknek ráadásul súlyos bírságokkal kell számolniuk, mivel az otthonok elhagyása engedélyhez kötött.

https://www.instagram.com/p/B-pb4SepjEh/

A miniszterelnök nem rejtette véka alá, hogy a pénzügyi válságból két éve kilábalt országának komoly gazdasági visszaesésre kell számítania 2020-ban. Ugyanakkor kiemelte, hogy 2021 már az erős gazdasági növekedés éve lehet. Mint mondta, a görög állam 14 milliárd euróval támogatja a vállalkozásokat és a munkahelyek megtartását. Ehhez további 10 milliárd eurót az unió folyósít.

Görögországban 2145 fertőzöttet azonosítottak és 99-en haltak bele a Covid-19 betegségbe. Az utóbbi 24 órában mindössze 30-cal emelkedett a fertőzöttek száma.

Forrás: Bloomberg/Instagram/MTI/Reuters

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »