Ma éjféltől leáll az élet Kaliforniában is

Zárlat alatt van egész Kalifornia helyi idő szerint péntek éjféltől az új koronavírus terjedése miatt, senki nem hagyhatja el az otthonát – rendelte el Gavin Newsom, a nyugati parti tagállam kormányzója csütörtök este.

Az Egyesült Államokban Kalifornia az első tagállam, ahol ilyen szigorú korlátozást vezettek be. A kormányzó döntése értelmében több mint 40 millió kaliforniainak otthon kell maradnia annak érdekében, hogy gátat vethessenek az új típusú koronavírus terjedésének.

Sajtókonferenciáján Newsom nem közölte, hogy a rendelete meddig marad érvényben, csupán annyit szögezett le: „ez az állapot nem fog örökké tartani”. Jelezte viszont, hogy legalább 19-20 ezer megbetegedésre lehet számítani.

Kaliforniában az elmúlt napokban nemcsak a kormányzó hozott fokozatosan rendelkezéseket a rendkívül gyorsan terjedő koronavírus terjedésének megakadályozására, hanem egyes városok polgármesterei és az állam egészségügyi hatóságai is így tettek. Sok helyütt már korábban lezárták az üzleteket, éttermeket, klubokat, lemondták a rendezvényeket, és a tanintézményekben áttértek a távoktatásra. San Franciscóban és környékén, valamint a fővárosban, Sacramentóban arra szólították fel a helyieket, hogy ne hagyják el otthonaikat. Los Angeles a Newsom beszéde előtti órákban csatlakozott e városokhoz.

A rendelet értelmében az állam területén csakis az élelmiszerboltok, a patikák, a benzinkutak és a bankok maradhatnak nyitva, korlátozott idősávban. Emellett tovább dolgoznak a rendőrök és a kormányzati feladatokat ellátó hivatalok.

A kormányzó csütörtökön levélben kérte Donald Trump amerikai elnököt, hogy a Fehér Házban tartott szerdai sajtókonferencián említett két kórházhajó egyikét Los Angelesbe irányítsák. Kalifornia egyike azoknak az amerikai tagállamoknak, amelyeket a legjobban sújt az új típusú koronavírus terjedése.

Csütörtök esti adatok szerint 1040 fertőzést diagnosztizáltak, és 19 halálos áldozatot követelt a kór. Az északnyugati Washington államban több mint 1300 fertőzést tartanak nyilván, a legrosszabb helyzetben a keleti parti New York állam van: ott több mint 5200 vírusteszt bizonyult pozitívnak.

Globálisan már több mint 10.000 halott

Az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma 244 523-ra nőtt péntek reggelre szerte a világon a Johns Hopkins Egyetem legfrissebb adatai szerint. A halálesetek száma 10 030, és 86 026 ember meggyógyult. A baltimore-i egyetem összesítése szerint a vírusfertőzést 160 országban és területen mutatták ki. A diagnosztizált esetek száma azonban nem tükrözi pontosan a valóságot, az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott az elvégzett tesztek száma, illetve a számontartás kritériumai is különböznek egymástól.

Kínában (Hongkong és Makaó területek nélkül), ahol a járvány december végén elkezdődött, 81 193 esetet tartottak nyilván, ebből 3252-en haltak meg és 71 259-en gyógyultak meg.

Kína után a legjobban érintett országok Olaszország 3405 halottal és 41 035 megbetegedéssel, Irán 1284 halottal (18 407 eset), Spanyolország 833 halottal (18 077 eset), Franciaország 372 halottal (11 010 eset), Egyesült Államok 205 halottal (14 250 eset), Dél-Korea 94 halottal (8652 eset), Nagy-Britannia 138 halottal (2716 eset), Hollandia 77 halottal (2468 eset), Svájc 43 halottal (4164 eset) és Németország 44 halottal (15 320 eset).

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »