Nincs ellenállás Putyin alkotmánymódosításával szemben

Az orosz alsóház harmadik – egyben utolsó – olvasatban is elfogadta szerdán a Vlagyimir Putyin elnök által januárban beterjesztett alkotmánymódosítási csomagot, amelyet kedden váratlanul kiegészítettek azzal, hogy eltörlik az egy személy által betölthető elnöki ciklusok számának korlátozását.

A szerdai szavazáson a 450 fős alsóházban 383 képviselő szavazott igennel a módosítási csomagra, 43 tartózkodott, és senki nem voksolt nemmel – közölte újságírókkal Vjacseszlav Vologyin, a ház elnöke.

Az érvényes alkotmány szerint Putyinnak 2024-ben, negyedik elnöki ciklusának végén távoznia kellene a hatalomból. A hozzá legközelebb álló párt, a kormányzó Egységes Oroszország azonban azzal a javaslattal állt elő kedden, hogy elnökségeinek számát alkotmánymódosítással ismét nulláról lehetne indítani. Putyin úgy reagált: lehetségesnek tartja ezt, ha nincs ellene kifogása az alkotmánybíróságnak.

Putyin már 2036-ig tervez hatalmon maradni

Az alkotmánymódosításokról április 22-én tartanak országos szavazást.

A 67 éves Putyin a leghosszabb ideje hatalmon lévő orosz vezető: két évtizede irányítja az országot hol miniszterelnökként, hol államfőként. Ha a kormánypárt javaslata megvalósul – a dpa német hírügynökség értelmezése szerint -, akkor Putyin élete végéig Oroszország vezetője lehet. A Reuters brit hírügynökség jelentésében ugyanakkor azt írja, hogy „csak” 2036-ig, azaz 2024 után két hatéves ciklusig lehetne elnök, azaz 83 éves koráig.

A felsőház szintén jóváhagyta szerdán az alkotmánymódosítást. A szövetségi tanács tagjai közül 160 támogatta, egy ellenezte a javaslatot, hárman pedig tartózkodtak.

Forrás: MTI/Reuters/dpa/TASZSZ

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »