Áprilistól élesítik Törökországban az orosz légvédelmi rendszert

Törökország áprilisban hadrendbe állítja az Oroszországtól beszerzett Sz-400-as légvédelmi rendszert – közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök Moszkvából hazatérőben a török sajtóban pénteken megjelent nyilatkozata szerint.

Erdogan a repülőgépen török újságíróknak azt mondta, hogy az Sz-400-as ütegek leszállítása megtörtént, a török személyzet kiképzése pedig folyamatban van. A török államfő ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy ezzel párhuzamosan amerikai illetékeseknek is jelezte: ha készek eladni Patriot légvédelmi rendszert országának, Ankara abból is vásárol.

A török vezetés először február 20-án közölte, hogy az Egyesült Államok légvédelmi rendszerrel támogathatja a NATO-szövetséges Törökországot – azt követően, hogy több alkalommal heves harcok törtek ki az északnyugat-szíriai Idlíbben a felkelőket támogató török hadsereg és a damaszkuszi kormányerők között.

Damaszkusz csapatait azonban annak az Oroszországnak a légiereje támogatja, amely a vonatkozó orosz-török megállapodást követően tavaly júliusban elkezdte leszállítani Törökországnak az Sz-400-asokat.

Washington élesen bírálta az ügyletet, és válaszul befagyasztotta Ankara részvételét az amerikai F-35-ös harci repülő fejlesztési programjában, továbbá felfüggesztette a vadászbombázók eladását is Törökországnak. Az amerikai kormányzat amiatt aggódott, hogy a repülővel kapcsolatos érzékeny információk az orosz hírszerzéshez kerülhetnek.

  • Előzmények:

David Satterfield, az Egyesült Államok ankarai nagykövete kedden azt közölte, hogy Washington felülvizsgálja Ankarának az amerikai Patriot légvédelmi rendszer iránti kérelmét, ugyanakkor ezt az orosz rendszer korábbi török beszerzésének fényében teszi.

Erdogan a török sajtónak adott interjújában arról is beszélt, hogy a szíriai Idlíb tartományban csütörtök éjfélkor életbe lépett tűzszünet szerinte védettebbé teszi a török határt a szíriai kormányerők és a terroristák támadásaival szemben, megteremti a térségben a stabilitás és a normalizálódás alapját, garantálja az ott állomásozó török katonák biztonságát, valamint előmozdítja a polgári lakosság védelmét. A török államfő azt is közölte, hogy a térségben kialakított 12 török megfigyelőpont helyzetét illetően, amelyek közül időközben több az ellenséges vonalak mögött rekedt, nem történt változás.

Erdogan a tűzszünetről Vlagyimir Putyin orosz elnökkel egy több mint hatórás tárgyalás során állapodott meg csütörtökön Moszkvában. A fegyvernyugvás nyomán a felek egyéb intézkedések mellett egy 12 kilométer széles biztonsági folyosót nyitnak a Latakia és Aleppó közötti M4-es autópálya mentén, amelyet március 15-től orosz-török közös őrjáratok felügyelnek majd.

Forrás: MTI

Friss hírek

Meglepetést okozott a francia előválasztás

Valérie Pécresse, a Párizs körüli Ile-de-France régió elnöke és Eric Ciotti dél-franciaországi képviselő jutott tovább csütörtökön a francia jobbközép Köztársaságiak (LR) államfőjelölt-választó szavazásának második fordulójába; előbbi a párt liberálisabb szárnyához, míg az utóbbi a legjobboldalibb, bevándorlásellenes szárnyához tartozik.

Read More »

Leave a Reply