Az oroszok miatt cserélheti le Trump a hírszerzés vezetőjét

A DNI ügyvezető igazgatójának munkatársa, Shelby Pierson zárt ajtók mögött arról tájékoztatta a képviselőház hírszerzési bizottságának tagjait, hogy információik szerint Moszkva Trump újraválasztását szeretné – egyes lapkommentárok szerint az ügyvezető igazgató ezért távozik a DNI éléről. 

Az elnök csütörtök hajnalban erősítette meg azt a pár órával korábban nyilvánosságra került sajtóinformációt, hogy Richard Grenellt, az Egyesült Államok németországi nagykövetét jelöli a DNI élére, miután távozik Joseph Maguire, aki Dan Coats tavaly augusztusi távozása óta ügyvivő igazgatóként irányította a 17 amerikai hírszerző ügynökséget összefogó szervezetet.

Azóta úgy alakult, hogy Donald Trump csupán átmeneti időszakra jelöli Richard Grenellt. Péntek hajnali mikroblog-bejegyzésében már azt írta: „Köszönet nagyszerű németországi nagykövetünknek, hogy ügyvezetőként elvállalta a DNI szolgálatát. Nagyon rövid időn belül fantasztikus jelöltet nevezek meg. Még jelentkezem!”

Donald Trump az Air Force One  – az elnöki repülőgép – fedélzetén Coloradóból Washingtonba visszatérőben azt mondta az őt kísérő újságíróknak, hogy várhatóan Doug Collins georgiai republikánus képviselő lesz a végleges jelöltje az Országos Hírszerzési Igazgatóság élére. Collins szintén Trump egyik odaadó híve, az elnök ellen folytatott alkotmányos felelősségre vonási eljárás (impeachment) során vehemensen védelmezte őt. Amerikai sajtóértesülések szerint Grenell továbbra is nagykövet marad Berlinben.

Donald Trump döntésének hátteréről egyelőre nem jelentek meg információk, de az tény, hogy Grenell megnevezése után máris sok kritika látott napvilágot, még a republikánus táborban is. A jelölt hírszerzési tapasztalatlanságát rótták fel.

Miért a hirtelen váltás? Ideiglenes ügyvezető után még egy átmeneti jelölt…

Közben nyilvánosságra került az is, hogy még február 13-án a DNI ügyvezető igazgatójának munkatársa, Shelby Pierson zárt ajtók mögött arról tájékoztatta a képviselőház hírszerzési bizottságának tagjait, hogy információik szerint Moszkva Donald Trump újraválasztását szeretné.

A The New York Times című lap meg nem nevezett forrásokra hivatkozó értesülése szerint Trumpot felbosszantotta a tájékoztatás ténye, mert – szintén a lap feltételezése szerint – attól tart, hogy a demokraták fegyverként használhatják ezt az információt a választási kampányban. Emiatt heves vitája is volt a DNI ügyvezető igazgatójával, Joseph Maguire-rel. Egyes lapkommentárok azon vélekedésüknek adtak hangot, hogy az ügyvezető igazgató ezért távozik a DNI éléről.

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »