Ismét megugrott a török infláció

Öthavi csúcsra kúszott fel a fogyasztói árak emelkedésének üteme Törökországban januárban, ami tesztelheti a jegybank elszántságát az agresszív monetáris lazítási ciklus folytatása mellett.

A török statisztikai hivatal hétfőn közölte, hogy januárban 12,15 százalékkal ugrottak meg a fogyasztói árak az egy évvel korábbihoz képest. Ez a legmagasabb érték tavaly augusztus óta, és már a harmadik egymást követő hónapban mértek emelkedést. Elemzők jobb adatra, 11,86 százalékra számítottak a decemberben mért 11,84 százalék után.

Havi összevetésben 1,35 százalékkal kúsztak feljebb az árak, ami jóval meghaladja az elemzők által várt 0,49 százalékot. Decemberben 0,74 százalékos emelkedést mértek az előző hónaphoz képest.

A feldolgozatlan élelmiszerek, az energia, az alkoholos italok, a dohány és az arany gyakran változékony árát nem számolva decemberhez képest 0,34 százalékkal, tavaly januárhoz viszonyítva pedig 10,93 százalékkal nőttek a fogyasztói árak. Jelentősen gyorsult a termelői árak emelkedésének üteme is: tavaly januárhoz képest 8,84 százalékot mértek, ami jóval meghaladja a decemberi 7,36 százalékot. Decemberhez képest 1,84 százalékkal nőttek a termelői árak, míg az előző hónapban csak 0,69 százalékos emelkedést mértek.

Az adatok közlése nem változtatott érdemben a török líra árfolyamán, a dollár késő délelőtt 0,03 százalékos pluszban, 5,9831 lírán, az euró pedig 0,18 százalékos mínuszban, 6,6213 lírán forgott.

  • Előzmények:
A 2018-as devizaválság 15 éves csúcsra, több mint 25 százalékra hajtotta fel a pénzromlás éves összevetésű ütemét. A 2018. októberi csúcsról lassan mérséklődni kezdett az infláció és tavaly szeptemberben, valamint októberben egyszámjegyűre váltott a növekedési ütem, de novemberben újra 10 százalék fölé emelkedett.

A jegybank monetáris tanácsa az infláció csökkenésén felbátorodva tavaly júliusban kezdte el csökkenteni irányadó kamatát, öt egymást követő ülésén – az elemzői várakozásokat folyamatosan meghaladó mértékben – 24 százalékról 11,25 százalékra szállította le az irányadó, egyhetes repokamatot. A jegybank továbbra is bízik abban, hogy az év végére 8,2 százalékra süllyed az infláció, ami lehetővé tenne még egy kis monetáris lazítást.

Erdogan megcélozta az egyszámjegyű alapkamatot

Mérséklődik az infláció Törökországban, újabb kamatcsökkentés várható

A magas januári infláció növelte az esélyét annak, hogy a központi bank februárban szünetet tart a kamatok csökkentésében – vélte Erkin Isik, a QNB Finansbank török pénzintézet vezető közgazdásza. Hozzátette azonban, hogy a végső döntés ismét az árfolyamok és a pénzügyi feltételek alakulásától függ majd.

Elemzők arra számítanak, hogy az év végére a török jegybank 10,25 százalékra mérsékeli az alapkamatot, részben azért, mert Recep Tayyip Erdogan államfő továbbra is fenntartja a nyomást a központi bankra újabb kamatcsökkentések kicsikarására.

Forrás: MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »