Kampányüzemmódba kapcsolt Netanjahu pártbeli riválisa

Gideon Szaár, a jobboldali kormányzó Likud politikusa hivatalosan is megindította kampányát Benjámin Netanjahu ellen a párt elnökségéért kiírt december 26-i előválasztásra – jelentette a helyi média hétfőn.

A tizenhármas kereskedelmi televízió esti híradása szerint mintegy ezren jelentek meg tíz nappal a pártbéli elnökválasztás előtt Gideon Szaár Likud törvényhozó és volt oktatási miniszter kampánynyitó gyűlésén Or Jehuda városban, ahol elsősorban legfőbb riválisa, Benjámin Netanjahu kormányalakítási kudarcait hangsúlyozta.

“Mindenki érti, hogy Benjámin Netanjahunak nincs esélye új kormány létrehozására a március 2-ai választások után” – mondta Szaár. “Az a szomorú igazság, hogy az általunk nagyra becsült miniszterelnököt blokkolják” – tette hozzá arra utalva, hogy a Netanjahu elleni korrupciós vádemelések miatt a centrista és a baloldali pártok nem hajlandók belépni egy általa vezetett koalícióba.

Szaár kijelentette, hogy a kormányfő újraválasztása esetén a Likud ellenzékbe kerül, és baloldali kormány állhat fel, amely szerinte veszélyeztetheti a párt eddigi eredményeit, továbbá veszélybe sodorhatja az országot.

Szaár nagygyűlésével egy időben Benjámin Netanjahu is beszédet mondott egy hasonló rendezvényen, de ő egy zártkörű gyűlésen Ramléban, ahol nem jelenhettek meg a televízió kamerái. Később Holonban is beszélt, ahol a március 2-ára kiírt parlamenti választások megnyerését ígérte szavazóinak, és azt mondta, hogy a közvélemény-kutatási adatok elfogultak vele szemben, nem tükrözik a valós erőviszonyokat.

A helyi média szerint a kormányfő már napok óta kampányol, naponta három helyen is megjelenik – köztük akár lakásokban, egészen kis intézményekben szervezett találkozókon is -, és arra biztatja a párt közel százharmincezer tagját, hogy őt válasszák elnöküknek huszonhatodikán.

Mindemellett az interneten Szaárt gyalázó, őt arab kefiával a fején, terroristaként bemutató képek és videók terjednek, amelyek árulással vádolják Netanjahu kihívóját, mert szembefordult a párt vezérét tisztelő pártbéli hagyománnyal – jelentette a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet. A televízió szakértői szerint a közvélemény-kutatások Netanjahu győzelmét ígérik, de fontos lehet, hogy Szaár hány százalékot ér el. Negyven százalék fölötti szereplését egyértelműen sikerként könyvelnék el a Netanjahu utódlásáért folytatott harcban.

Végleg kudarcba fulladt az izraeli kormányalakítás, újabb választás jön

Marad a politikai patthelyzet Izraelben

Szaár vasárnap egy Jeruzsálemben rendezett konferencián keményvonalas jobboldali álláspontot képviselve elvetette a kétállami megoldást, vagyis az önálló Palesztin állam létrejöttét Izrael oldalán.

“Azt állítják az egész világon, hogy továbbra is az izraeli-palesztin viszály kétállami megoldása vezethet el a békeegyezményhez” – közölte. “De azt kell mondanom, hogy ez az álláspont senkit sem segít. A két állam egy illúzió, nem lesz másik független állam a Földközi-tenger és a Jordán folyó között”- vélekedett.

A politikus a kétállami megoldás alternatívájaként autonómiát, valamint a Palesztin Hatóság, Izrael és Jordánia közötti gazdasági szövetséget javasolt.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

DAX elemzés: fontos ellenállást tesztel az index

Ma délelőtt 11 órakor tették közzé a ZEW Intézet áprilisi hangulatindexét, ami csalódást okozott. A DAX jelenleg a múlt heti korrekció 61,8%-os visszatérési szintjét teszteli 15.270 pontnál, és ez a zóna alkotja a rövidtávú emelkedő háromszög felső határát is.

Read More »

Feszült a helyzet Ukrajnában, aggódik a G7

A világ hét legfejlettebb iparú országának külügyminiszterei és Josep Borrell, az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselője hétfőn közös állásfoglalásban fejezték ki aggodalmukat amiatt, hogy Oroszország jelentős haderőt vont össze az ukrán határ mentén és az általa önkényesen elcsatolt Krím-félszigeten.

Read More »

Országos járványügyi szabályozásra váltana Németország

A szövetségi kormány várhatóan kedden, egy rendkívüli ülésen fogadja el és terjeszti a törvényhozás elé az új rendszert leíró jogszabályt. A fertőző betegségek elleni védekezésről szóló törvényt módosító javaslat révén a széttartó, tartományonként változó szabályozás helyébe országosan egységes előírások kerülnek.

Read More »