A Zöldpárt nem kapott helyet az új svájci kormányban

Annak ellenére, hogy jelentősen megerősödött az októberi választásokon, és a kampányban is meghatározó téma volt a klímaválság, a Zöldpárt nem kapott helyet az új svájci kormányban.

Regula Rytz, a Svájci Zöldpárt elnöke végül nem került be a héttagú szövetségi tanácsba, mert saját pártján kívül csak a szociáldemokraták támogatták, a centrista és a konzervatív pártok viszont elutasították a jelöltségét, és a korábbi kormánytagok személyét erősítették meg a testületben. Rytz a liberális Ignazio Cassis külügyminiszter pozíciójára pályázott, akinek a pártja csak egy hajszállal előzte meg a Zöldpártot a választáson, viszont két helye is van a kormányban.

A Svájci Zöldpárt a negyedik helyen végzett a parlamenti választáson a szavazatok 13 százalékával. Miközben a nagyobb pártok mind veszítettek népszerűségükből és ezzel együtt képviselői helyeikből, a zöldek 17 mandátummal tudták növelni erejüket a törvényhozásban.

“A mai parlamenti szavazás a múlt megerősítése volt, és nem tükrözte az októberi választások eredményét” – mondta Balthasar Glaettli, a zöldpárti frakció vezetője az SRF állami műsorszórónak nyilatkozva.

Az eddigi kormánytagok személyének megerősítése politikai hagyomány Svájcban, ahol a legritkább esetben szavazzák meg hivatalban levő miniszterek leváltását. A kormánytagok általában több cikluson át hivatalban maradnak, és rendszerint önként vonulnak vissza és mondanak le posztjukról.

A svájci konföderáció kormányaként működő szövetségi tanácsba az úgynevezett “mágikus formula” alapján választják be a tagokat, amely a főbb pártok közötti megállapodás révén alakult még ki évtizedekkel ezelőtt.

A decentralizált politikai rendszer korlátok közé szorítja a szövetségi kormány mozgásterét. A közvetlen demokrácia jegyében a jelentősebb kérdéseket hagyományosan népszavazásra bocsátják Svájcban, így az embereknek közvetlen beleszólásuk van konkrét döntésekbe.

Forrás: MTI/dpa

Felkapott hírek

Friss hírek