Donald Tusk átadta hivatalát utódjának

Charles Michel korábbi belga kormányfő pénteken átvette az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács vezetését a lengyel Donald Tusktól. Michel hivatalosan december 1-jén, vasárnap lép hivatalba.

Az Európai Tanács épületében tartott pénteki eseményen Donald Tusk – miután átadta utódjának az uniós csúcstalálkozók elnöki posztját jelképező harangot – beszédében hangsúlyozta, hogy elnöksége ideje alatt legfőbb feladatának az Európai Unió egységének biztosítását tartotta.

„Európa a világ legjobb helye, régóta a szabadság és a jogállamiság kontinense, amelyet a történelméért és kulturális örökségéért felelős emberek népesítenek be” – fogalmazott, se egyúttal reményét fejezte ki, hogy utódja minden eszközt megragad Európa egységének és az unió közös érdekeinek megőrzése érdekében az Európában és a világban jelentkező kihívások közepette.

Brüsszel, 2019. november 29.
Charles Michel, az uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács megválasztott elnöke (b) és Donald Tusk, a tanács leköszönő elnöke köszönti egymást a brüsszeli találkozójuk kezdetén 2019. november 29-én.
MTI/EPA/Olivier Hoslet

Charles Michel beszédében azt hangsúlyozta, hogy az elnöki poszt betöltése nagy felelősséggel járó megtiszteltetés számára. Köszönetet mondott Tusknak, hogy példamutató módon volt igaz harcosa Európa érdekeinek. Munkájának eredménye és hatékonysága azt mutatja, hogy mindig a célra kell összpontosítani – mondta.

Kijelentette, hogy kiváltság az európai polgárok szolgálata, amelyet elsősorban az unió egységének megőrzése jelent. Feladatát párbeszédre nyitottan, hidakat építve, a tagállamokkal együttműködve fogja végezni egy működőképes európai egység érdekében – hangoztatta. „Ma új fejezet nyílik. Számíthatnak rám, mindent megmozgatok annak érdekében, hogy minden európai szolgálatára legyek” – tette hozzá.

Az uniós tagállamok júliusban választották meg az Európai Tanács elnökévé az akkori belga miniszterelnököt, a liberális Charles Michelt. Az Európai Tanács elnökének megbízatása két és fél évre szól, és egyszer újraválasztható.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »