Csak a miniszterelnök személyével volt gondja a moldovai szocialistáknak

Új kormány alakítását javasolta szerdán a moldovai Szocialista Párt eddigi koalíciós partnerének, az Európa-barát Most (ACUM) pártszövetségnek, miután a Maia Sandu vezette kabinet megbukott a szocialisták által kezdeményezett parlamenti bizalmi szavazáson – jelentette be Zianida Greceanii, a szocialisták frakcióvezetője.

Greceanii azután nyilatkozott újságíróknak, hogy tanácskozott Igor Dodon államfővel, aki jelenleg a parlamenti képviselőcsoportok vezetőivel egyeztet egy új miniszterelnök személyéről.

“Ellenezzük az előrehozott választásokat. (…) Meghívjuk ugyanakkor az ACUM pártszövetséget egy új kormányzat és parlamenti többség kialakításának megvitatására, de immáron más feltételekkel” – hangsúlyozta a szocialisták frakcióvezetője.

Kijelentette: pártja nem fogja elfogadni egy olyan kormány létrejöttét, amelyben csak az ACUM képviselői lesznek, mint az a Maia Sandu vezette kormány esetében is történt. Greceanii egyben leszögezte azt is, hogy Sandut nem támogatják többé a miniszterelnöki tisztségben. “Amennyiben az ACUM ellenezne egy ilyen koalíciót, úgy készek vagyunk megfontolni minden kormányfőjelöltet, akit az államfő javasol” – tette hozzá.

A 101 tagú egykamarás parlamentben november 12-én 63 képviselő támogatta a bizalmatlansági indítványt, köztük az ellenzéki Moldovai Demokrata Párt (MDP) képviselői. A Sandu vezette, a korrupció elleni harcot zászlajára tűző ACUM pártszövetség és koalíciós társa, az Oroszország által támogatott Szocialista Párt közötti viszony a főügyész kinevezésének joga körül folytatott vita miatt romlott meg. A pártoknak most 90 napjuk van arra, hogy megpróbáljanak új kormányt alakítani, ha ez nem sikerül, újabb parlamenti választásokat kell kiírni.

  • Korábbi cikkeink a témában:

A 3,5 millió lakosú, Ukrajna és az EU-tag Románia között fekvő országot politikai bizonytalanság sújtja, főként az “évszázad lopásaként” ismert botrány óta, amely során három bankon keresztül egymilliárd dollárt sikkasztottak el 2014-ben és 2015-ben.

A korrupcióval szembeni szigorú álláspontjáról ismert Sandu egy – a Reuters megfogalmazása szerint – valószínűtlen koalícióra lépett a szocialistákkal annak érdekében, hogy megpróbálják eltávolítani a hatalomból az MDP-t, amelynek korábbi elnöke Vladimir Plahotniuc moldovai oligarcha, akit korrupcióval és hatalombitorlással vádolnak. Plahotniuc ezt követően elhagyta az országot, és távozott a párt vezetői tisztségéből.

A koalícióban azonban nézeteltérés támadt a főügyész kinevezésének jogával kapcsolatban. Sandu azt akarta, hogy miniszterelnökként ő maga választhassa ki a főügyész személyét, miközben a szocialisták egy, az igazságügyi minisztérium alatt működő különbizottságot akartak ennek eldöntéséhez. Sandu azzal érvelt, hogy a főügyész kiválasztásának joga “elengedhetetlen” ahhoz, hogy kormányfőként teljesíthesse a korrupcióval szembeni harcra vonatkozó ígéretét, és visszaszerezhesse az ellopott, egymilliárd dollárnak megfelelő összeget.

Forrás: MTI/TASZSZ

Friss hírek

Katonákkal pótolják a brit kamionsofőröket

A Brit Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai szerint a kamionsofőrök összesített száma a korábbi 305 ezerről 235 ezerre csökkent az elmúlt egy évben. A sofőrhiány súlyos ellátási gondokat okozott az üzemanyag-ellátásban, így ideiglenesen a katonaságból irányítanak át sofőröket.

Read More »

Kamatemelésre készül a brit jegybank

A Bank of England kormányzója szerint a kereslet a vártnál kisebb mértékben terelődött át az árukról a szolgáltatásokra a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak múltával - ez azért lenne fontos, mert a szolgáltatási szektor állítja elő a brit hazai össztermék hozzávetőleg 80 százalékát. Eközben viszont csúcsra futott az infláció.

Read More »

Hétindító elemzés: euró-dollár, Nasdaq és arany

A mai videóban az EUR/USD, az US100, azaz a Nasdaq index és az arany ármozgásai szerepelnek. A Nasdaq egy rendkívül szép, a Surf vonalak által visszaigazolt piaci mozgást hajtott végre. Az egyes zónából való kitörés fellendülést hozhat az amerikai index grafikonján, tehát az elit százas támadhatja a hármas zónát.

Read More »