Csak a miniszterelnök személyével volt gondja a moldovai szocialistáknak

Új kormány alakítását javasolta szerdán a moldovai Szocialista Párt eddigi koalíciós partnerének, az Európa-barát Most (ACUM) pártszövetségnek, miután a Maia Sandu vezette kabinet megbukott a szocialisták által kezdeményezett parlamenti bizalmi szavazáson – jelentette be Zianida Greceanii, a szocialisták frakcióvezetője.

Greceanii azután nyilatkozott újságíróknak, hogy tanácskozott Igor Dodon államfővel, aki jelenleg a parlamenti képviselőcsoportok vezetőivel egyeztet egy új miniszterelnök személyéről.

„Ellenezzük az előrehozott választásokat. (…) Meghívjuk ugyanakkor az ACUM pártszövetséget egy új kormányzat és parlamenti többség kialakításának megvitatására, de immáron más feltételekkel” – hangsúlyozta a szocialisták frakcióvezetője.

Kijelentette: pártja nem fogja elfogadni egy olyan kormány létrejöttét, amelyben csak az ACUM képviselői lesznek, mint az a Maia Sandu vezette kormány esetében is történt. Greceanii egyben leszögezte azt is, hogy Sandut nem támogatják többé a miniszterelnöki tisztségben. „Amennyiben az ACUM ellenezne egy ilyen koalíciót, úgy készek vagyunk megfontolni minden kormányfőjelöltet, akit az államfő javasol” – tette hozzá.

A 101 tagú egykamarás parlamentben november 12-én 63 képviselő támogatta a bizalmatlansági indítványt, köztük az ellenzéki Moldovai Demokrata Párt (MDP) képviselői. A Sandu vezette, a korrupció elleni harcot zászlajára tűző ACUM pártszövetség és koalíciós társa, az Oroszország által támogatott Szocialista Párt közötti viszony a főügyész kinevezésének joga körül folytatott vita miatt romlott meg. A pártoknak most 90 napjuk van arra, hogy megpróbáljanak új kormányt alakítani, ha ez nem sikerül, újabb parlamenti választásokat kell kiírni.

  • Korábbi cikkeink a témában:

A 3,5 millió lakosú, Ukrajna és az EU-tag Románia között fekvő országot politikai bizonytalanság sújtja, főként az “évszázad lopásaként” ismert botrány óta, amely során három bankon keresztül egymilliárd dollárt sikkasztottak el 2014-ben és 2015-ben.

A korrupcióval szembeni szigorú álláspontjáról ismert Sandu egy – a Reuters megfogalmazása szerint – valószínűtlen koalícióra lépett a szocialistákkal annak érdekében, hogy megpróbálják eltávolítani a hatalomból az MDP-t, amelynek korábbi elnöke Vladimir Plahotniuc moldovai oligarcha, akit korrupcióval és hatalombitorlással vádolnak. Plahotniuc ezt követően elhagyta az országot, és távozott a párt vezetői tisztségéből.

A koalícióban azonban nézeteltérés támadt a főügyész kinevezésének jogával kapcsolatban. Sandu azt akarta, hogy miniszterelnökként ő maga választhassa ki a főügyész személyét, miközben a szocialisták egy, az igazságügyi minisztérium alatt működő különbizottságot akartak ennek eldöntéséhez. Sandu azzal érvelt, hogy a főügyész kiválasztásának joga „elengedhetetlen” ahhoz, hogy kormányfőként teljesíthesse a korrupcióval szembeni harcra vonatkozó ígéretét, és visszaszerezhesse az ellopott, egymilliárd dollárnak megfelelő összeget.

Forrás: MTI/TASZSZ

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »