Ígéretesen indult az egyeztetés szíriai szembenálló felek között

Az ENSZ küldötte szerint a vártnál jobban alakult a szíriai szembenálló felek közti genfi békéltetési tárgyalások nyitóülése, amelyet pénteken tartottak.

Geir Pedersen szavai szerint az úgynevezett szíriai Alkotmányozó Bizottság vitája néha „sebeket tépett fel”, de mind a szíriai kormány, mind az ellenzék, mind pedig a civil szervezetek képviselői „professzionálisan” szólaltak fel.

„Sokkal jobban alakult az egész, mint ahogy a legtöbben gondolták volna” – mondta újságíróknak az ENSZ delegáltja és bejelentette, hogy a Bizottság november 25-én ismét összeül.

Pedersen úgy fogalmazott, hogy a tárgyaláson a szuverenitás, a területi integritás és a terrorizmus volt a fő téma, de részletekbe nem bocsátkozott.

Nyolc és fél év belháborúzás után az ellenfelek az ENSZ szorgalmazására ültek tárgyalóasztalhoz. A bizottság 150 tagból áll: a szíriai kormánynak, az ellenzéknek és a civil társadalom képviselőinek egyaránt 50-50 embere van benne, és mindhárom frakcióban vannak kurdok is.

Összeült a szíriai alkotmányozó bizottság

Genf, 2019. október 30.
Geir Pedersen, az ENSZ szíriai különmegbízottja (k), valamint Ahmad Kuzbari (b) és Hadi al-Bahra, az alkotmányozó bizottság társelnökei a Szíria leendő alkotmányát előkészítő bizottság ülésén az ENSZ genfi székházában 2019. október 30-án.
MTI/EPA/KEYSTONE/Martial Trezzini

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »