Összeült a szíriai alkotmányozó bizottság

Nyolc és fél évvel a véres polgárháború kezdete, kudarcot vallott diplomáciai konferenciák és számos áldozat után a szíriai kormány és ellenzék szerdán tárgyalóasztalhoz ült Genfben, hogy kidolgozzon egy olyan alkotmányt, amely lehetővé teszi számukra a békés együttélést.

Televíziós kamerák tucatjai közvetítették élőben a történelmi pillanatot, amely során egy olyan ország képviselői kezdtek tárgyalásokat egymással, amelyben a pusztítás mértéke arányaiban nagyobb, mint amit Európa szenvedett el a második világháborúban.

„Tudom, nem könnyű Önöknek itt együtt lenni, ebben a teremben” – mondta a testület tagjaihoz szólva Geir Pedersen, az ENSZ szíriai különmegbízottja.

A svájci Genfben felállított, 150 tagú alkotmányozó testület 50 tagját a kormány, 50-et az ellenzék, 50-et pedig a civil társadalom adja. A testület megvitatja azokat az alkotmánnyal kapcsolatos javaslatokat, amelyeket egy kisebb létszámú, 45 fős bizottság terjeszt be elé.

Genf, 2019. október 30.
A Szíria leendő alkotmányát előkészítő bizottság ülése az ENSZ genfi székházában 2019. október 30-án.
MTI/EPA/KEYSTONE/Martial Trezzini

„Nekünk, szíriaiaknak meg kell változtatnunk a gondolkodásmódunkat, és fel kell hagynunk az érzelemtől fűtött cselekvéssel, tovább kell lépnünk sérelmeinken, fájdalmunkon és szenvedésünkön, hogy meghallgassuk egymást, és megértsük félelmeinket és kifogásainkat” – mondta az alkotmányozó testület tagjainak Hádi al-Bahra, az ellenzéki küldöttség vezetője.

Ahmed Kuzbari, a kormányküldöttség vezetője úgy vélekedett: egy új alkotmány „megnyithatja az utat a válság politikai megoldása előtt” az országban, hozzátéve: delegációja kész megvitatni, hogy szükség van-e a jelenlegi alkotmány reformjára vagy egy új kidolgozására.

Kuzbari azonban figyelmeztetett: nem szűnik meg a „terrorizmus elleni harc” Szíriában. Az EFE spanyol hírügynökség ezzel kapcsolatban megjegyzi: a számos frakció és milícia által képviselt fegyveres szíriai ellenzéket mindig is terroristaként tartotta számon Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/EFE

Friss hírek