Szíriában likvidálták az Iszlám Állam vezérét

Donald Trump amerikai elnök vasárnap reggel a Fehér Házból közvetített beszédében hivatalosan is bejelentette Abu Bakr al-Bagdadinak, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vezetőjének a megölését. Az akciót Szíria északnyugati részén hajtottak végre az amerikai erők vasárnapra virradóra.

„Abu Bakr al-Bagdadi halott” – hangoztatta az amerikai elnök.

A terroristavezér likvidálását Trump az amerikai kormányzat első számú nemzetbiztonsági céljának nevezte. Donald Trump leszögezte: az amerikai katonák nagyszerű munkát végeztek, egyetlen amerikai sem sebesült meg. Al-Bagdadi földi maradványait azonosították.

Elmondta: al-Bagdadi számos társát is megölték. Az épületben al-Bagdadi mellett 11 gyermek volt, őket épségben kimentették. Az amerikai elnök közölte: rendkívül értékes dokumentumokat találtak az épületben az Iszlám Állam további terveiről, terrorakcióinak előkészítéséről.

Harcolunk az Iszlám Állam és más terrorszervezetek teljes megsemmisítéséig – erősítette meg az Egyesült Államok elnöke.

Amerikai katonai járműoszlop az észak-szíriai Kamisli térségében 2019. október 26-án. A több mint egy tucat járműből álló konvoj a várostól dél felé vonult, feltehetőleg a Deir-ez-Zór térségében elterülő olajmezőhöz. Az amerikai védelmi miniszter szerint az Egyesült Államok megerősíti katonai jelenlétét Szíriában, hogy megakadályozza az Iszlám Állam iszlamista terrorszervezet harcosainak hozzáférését a területen található olajmezőkhöz és az abból származó bevételekhez.
MTI/AP/Baderkhan Ahmad

A libanoni al-Majadin televízió iraki forrásokat idézve azt közölte, hogy az iraki titkosszolgálatok létfontosságú információkkal segítettek rábukkanni Bagdadi tartózkodási helyére.

A dzsihadista vezető 2015. március 18-án egy amerikai légitámadásban megsebesült a szíriai határ közelében fekvő al-Badzs körzetben. Sebesülése annyira súlyos volt, hogy összehívtak egy tanácskozást, hogy kiválasszák utódját. Utoljára idén áprilisban jelent meg az Iszlám Állam médiumában, és arról tájékoztatta híveit, hogy az Irak és Szíria területén kikiáltott kalifátus komoly veszteségeket szenvedett.

A 48 éves Bagdadi valódi neve Ibrahim Avad al-Badri, és 2014 júniusában jelentette be kalifátusa, vagyis az Iszlám Állam megteremtését.

Az amerikai külügyminisztérium 2016-ban 25 millió dolláros jutalmat ajánlott annak, aki információt szolgáltat a férfi elfogásához vagy megöléséhez.

Donald Trump elmondta: az amerikai különleges egységek nyolc helikopterrel támadtak, előzetesen elaknásították az épület környékét, ahol al-Bagdadi tartózkodott. Az amerikai kommandósokat fegyverropogással „fogadták” az épületben. Az egész akció nem tartott tovább másfél-két óránál.

Az amerikai elnök köszönetet mondott az irakiaknak, a kurdoknak, a törököknek és az oroszoknak és – ahogyan fogalmazott – „bizonyos mértékig” a szíriaiaknak is az akcióhoz nyújtott hírszerzési és információs segítségükért. Külön megemlítette, hogy Oroszország megnyitotta a légterét az amerikaiak számára.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/AFP/Hszinhua/AP

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »